Overgang naar halve marathontraining

Aangezien ik op 12 september 14 september in ieder geval een halve marathon wil lopen, moet ik daar nu al rekening mee gaan houden. Ik heb 5 maal 400 meter gelopen (2:00/400 m), met 400 meter herstel. Daarna heb ik 3 maal 1000 meter gelopen (2:08/400 m), met 1000 meter herstel. Dat is dus in totaal 10 km.

Op den duur moet dit 6 maal 1000 meter worden, met 1000 meter herstel, ruwweg op de snelheid die ik op de 10 E.M. loop. Verder wil ik ook het aantal trainingen uitbreiden van drie naar vijf —geleidelijk aan, natuurlijk.

Na de training was ik aardig stijf en wat moe. Niettemin kon ik de tempo’s goed volhouden. Bij de cooling down heb ik wat extra rekoefeningen gedaan, vooral voor de liezen. Al die rondjes draaien op de baan is telkens een beetje versnellen (van richting veranderen bij gelijk tempo is ook versnellen en kost extra kracht).

Oh ja, deze keer uitslutend op de baan, zodat ik het tempo in de gaten kon houden. 2:00 per 400 m op de 400-tjes en 2:08 per 400 m op de 1000-tjes. Behalve de gezamenlijke warming-up trainde ik apart. De rest van de groep had een uurloop gedaan (half uur heen en dan omgekeerde weg terug, zo dicht mogelijk als kan in een half uur).

Donderdag een 5 km op de grasveldjes langs de atletiekbaan, bij voorkeur zo hard als ik kan. Het doel is onder de 25 minuten.