Wantijparkloop 2008

Op 1 november 2008 organiseerde atletiekvereniging Parthenon uit Dordrecht een wedstrijd over 10 km in het Wantijpark te Dordrecht. Het Wantijpark is een stadspark en bij muziekliefhebbers wellicht bekend van het Wantijfestival (driedaags popfestival in het gelijknamige park). De paden zijn voorzien van een laag grind en kennen een licht onderling hoogteverschil. Kenmerkend is ook het Wantijpaviljoen, waar het inschrijfbureau voor de loop was gevestigd. Behalve een jeugdloop over 1 en 3 km was er een afzonderlijke loop over 10 en 5 km. De 10 km startte om 12.00 uur en de 5 km om 13.00 uur. De 10 km was over zes ronden van 1667 m.

Omdat ik mijn zinnen had gezet op een tijd onder de 45 minuten, had ik een kort broekje en een singlet aangedaan (ondanks de kou), geen sokken en speciale wedstrijdschoenen met ondersteuning (ik durf nog geen echte wedstrijdschoenen te dragen, vanwege mogelijk blessures). Ik was dus een beetje een vreemde eend in de bijt (enige in singlet). Verder was ik nog niet helemaal hersteld van de halve marathon in Etten-Leur, de zondag ervoor. Ik wilde dus conservatief lopen, maar toch onder de 45 minuten komen.

Zoals gebruikelijk was het een beetje dringen bij de start, omdat sommigen veel te ver vooraan waren gaan staan. Vandaar dat mijn eerste kilometer wat langzaam was (4.28). Gelukkig kon ik dat in het tweede ronde ruimschoots goedmaken (4.10 over km 2). Ik liep rondje op rondje in een vrij constant tempo. Het eerste stuk van elke ronde was telkens wat langzamer, omdat er een scherpe bocht en een klimmetje in zat, terwijl het laatste stok van elke rond telkens wat sneller ging, omdat het lekker vlak liep. Ik werd overigens net na het passeren van de derde doorkomst (5 km) ingehaald door de latere winnaar.

Hier zijn de kilometertijden, zoals ik ze heb opgenomen. Van de eerste kilometer heb ik het verschil tussen bruto- en nettotijd afgetrokken, zodat alle kilometertijden netto zijn.

4.28 | 4.10 | 4.33 | 4.17 | 4.25 – 5 km in 21.53
4.34 | 4.28 | 4.36 | 4.23 | 4.17 – 5 km in 22.18

De brutotijd was 44.17 en de nettotijd was 44.10. Dat is 4.25 ± 0.08 min./km (3 % relatieve standaardafwijking), oftewel 13,58 km/u. Dat is een verbetering van mijn jaarbeste tijd van 2 weken geleden van 1.44 minuten.

Achteraf was ik niet eens buiten adem, zoals ik normaal ben tijdens een tien kilometer. Dat kwam waarschijnlijk doordat ik niet sneller kon lopen. Ik miste gewoon de kracht nog om flink aan te zetten op punten waar het tempo zakte. Had ik dat wel kunnen doen, dan had ik waarschijnlijk uitgekomen op een tijd onder de 43 minuten en compleet buiten adem.

Zo’n tijd zat er vandaag niet in. Desondanks ben ik zeer tevreden, omdat de 44.10 minuten overeenkomt met de 1.41 uur van afgelopen zondag. Het is altijd goed als je in evenwicht bent op diverse afstanden.

Volgende week zaterdag zal ik weer een halve marathon lopen, de Erasmusronde. Dit is een gratis wedstrijd, georganiseerd door een studentenvereniging (EUR-Roadrunners) van de Erasmusuniversiteit van Rotterdam. Ik hoop op een tijd onder de 1.40 uur.