Weer een weekje trainen

Na het overweldigende succes van gisteren, moet er natuurlijk weer getraind worden. Om het volgende doel te halen (1.38 uur in halve marathon van Vlaardingen op 13 december 2008), moet er goed getraind worden en kilootjes verloren worden.

Overigens, ik heb nu twee metingen met mijn Polar RS200SD van een halve marathonafstand. In Etten-Leur was de gemeten afstand 21,580 km en gisteren in Rotterdam 21,510 km. Volgens de handleiding geldt de volgende formule, als de factor ingesteld staat op 1:

factor = werkelijke afstand ÷ gemeten afstand

Volgens mij betekent dat als je een factor hebt die ongelijk is aan 1, dat je deze formule moet gebruiken:

nieuwe factor = (oude factor × werkelijke afstand) ÷ gemeten afstand

Ik had zowel twee weken geleden als gisteren een factor van 1,041. Daarom verander ik de calibratiefactor vanaf heden naar 1,020. Nu maar afwachten of de gemeten afstand dichter in de buurt komt van de werkelijke afstand. Natuurlijk blijft er altijd een foutmarge van een procent bestaan, zoals beschreven staat in de handleiding van het horloge.

Dit is niet zomaar wat geneuzel, want zowel vandaag als woensdag vertrouw ik op de accuraatheid van het horloge bij het lopen van zes maal duizend meter, met duizend meter herstel per herhaling. Net als vorige week probeer ik die duizendtjes in 5.00 minuten te lopen. Als variatie loop ik op maandag, dinsdag en donderdag tien maal 400 m, met 400 m als herstel per herhaling (400 m in 1.52 minuten). Op dinsdag en donderdag gaat dat op de atletiekbaan, maar maandag gaat het, net als vorige week op de weg.

Vrijdag en zaterdag heb ik dan rustdagen, om zondag een 15 km te lopen in een plaatselijk trimloop (Kievitloop).

De vraag is welke tijd ik in de Kievitloop het beste kan aanhouden. Daar staan de kilometerpunten aangegeven, dus ik kan er met mijn lichtere “wedstrijdschoenen” lopen. Aangezien ik in twee weken tijd 78 s sneller ben geworden op de halve marathon, ligt het voor de hand om te veronderstellen dat ik volgende week relatief net zoveel progressie per week (6 promille) zou maken. Daar komt een theoretische halve marathontijd uitrollen voor zondag 16 november 2008 van 1.38.53. Omgerekend is dat 1.08.01 op de 15 km.

Ik ga dus een weekje trainen voor een tijd van 1.08 uur rond op de 15 km. Dat is 22.40 per 5 km, oftewel 4.32 min./km. Gezien wat ik gisteren op de halve marathon gelopen heb (1.10.04 op het theoretische 15 km punt), moet dat haalbaar zijn.

Gisteren had ik het er na de wedstrijd nog over: “Hardlopen is jezelf een doel stellen en dat proberen waar te maken.” Het doet er dus niet toe op welk niveau je hardloopt, want de redenering is hetzelfde voor elk prestatieniveau. Het is volgens mij wat wedstrijdlopers bindt.

Zo nu houd ik op en trek de hardloopschoenen aan, want er moet weer gerend worden.