Nieuwe wedstrijden

Veel verenigingen denken niet verder dan het huidige jaar. De wedstrijdkalender is dus vaak beperkt tot het huidige kalenderjaar. Dat is vervelend voor mensen die liever op de lange termijn plannen, om zo meer grip te krijgen op hun “loopcarrière”.

Toch moeten verenigingen hun officiële wedstrijden al ver van tevoren aan de sportbond (Atletiekunie) doorgeven. Ze geven het alleen niet door aan hun leden en bezoekers van hun website. Zelfs de Atletiekunie houdt hun wedstrijdkalender (uitgezonderd de internationale kalender) onder de pet. Het is dus een soort sport om toch achter die wedstrijden te komen.

Je kunt natuurlijk kijken naar de datum van de wedstrijd van het huidige jaar en zien of er een formule staat vermeld. De Zevenheuvelenloop vermeldt bijv. op haar website dat ze traditioneel elke derde zondag van november hun 15 km wedstrijd organiseren. Soms kun je informatie vinden op de regionale wedstrijdkalenders (van de regiowebsite), omdat die een puntenklassement hanteren en er belang bij hebben dat regionale atleten die wedstrijden kiezen, in plaats van wedstrijden elders die misschien drukker bezocht zijn.

Een wat minder voor de hand liggende methode is het e-mailen van de vereniging of de functionaris binnen de vereniging, om te vragen wanneer hun wedstrijd gehouden wordt. De informatie die gegeven wordt is niet altijd compleet, of zelfs correct, simpelweg omdat het nog niet binnen het bestuur over gesproken is, of omdat het nog niet in het clubblad is geplaatst (wat een informatiebron blijkt te zijn voor sommige functionarissen). Verder vooruit denken dan twee wedstrijden is blijkbaar heel moeilijk, zeker als je in de organisatie van die wedstrijden zit. Ik kan het de mensen niet kwalijk nemen, want het moet in de (spaarzame) vrije tijd gebeuren en gaat ten koste van de aandacht aan het gezin thuis.

Het blijft dus puzzelen om een wedstrijdplan uit te stippelen, vooral omdat ieder weekend een wedstrijd lopen zelden onderdeel is van trainingschema’s. Ik heb de indruk dat de meeste mensen op het laatste moment een wedstrijd uitkiezen (uitgezonderd de wedstrijden die ver vooraf al vol zitten) en daar proberen hun longen uit hun lijf te lopen. Een echt degelijk plan zit er volgens mij niet achter. Ik kan me vergissen, natuurlijk (en dat gebeurt vaker dan me lief is). Als je vind dat ik de plank compleet missla, laat dan zeker een berichtje achter onder dit bericht.

In het zijpaneel naast de weblogberichten zie je “Komende wedstrijden” staan, waarin je kunt lezen wat ik van plan ben om te gaan lopen. In het jaar 2009 is nog niet veel te lezen en niet alles is voor 100 % zeker. Een deel heb ik door redeneren achterhaald. Echter, dingen zijn vaak niet zo logisch in de uitvoering als je vooraf dacht.