Gaat zo zijn gangetje

De pondjes vliegen er af (nou ja, onsjes) en de vierhonderdjes en duizendjes gaan vliegensvlug. Het ziet er goed uit voor 2009. De tachtig kilo is ondertussen gepasseerd (aan de onderkant) en ik kijk al uit om de acht-en-zeventig kilogram te passeren voor het einde van het jaar.

Kortom, alles gaat zijn gangetje. Zo ook de planning van de wedstrijden. De komende weken staat er weer een karrenvracht op het programma. De feestdagen mogen de (hardloop)pret niet drukken.

Aanstaande zondag de Surpriseloop in Halsteren, georganiseerd door Olympia Halsteren. Je mag een tot vier rondjes van 2,5 km lopen rondom de Grote Melanen. Uiteraard kies ik 10 km. Ik verwacht een aantal bekenden te ontmoeten aan de startstreep, waarvan ik enkelen hoop voor te blijven (wie weet, jij ook wel, Léonhard?).

De wedstrijden zijn bedoeld om de training vorm te geven en op dit moment train ik (inclusief wedstrijden) afwisselend vijf en zes keer per week. Het is de bedoeling dat dit zes keer per week wordt vanaf januari. Ik kijk wel of het dan mogelijk is. Ik heb al eerder geprobeerd om het aantal trainingen naar zes per week op te schroeven, maar dat ging toen nog niet. Hopelijk lukt dat over een maand wel.

Twee wedstrijden waar ik met verlangen naar uit kijk zijn de halve marathon van Vlaardingen en die van Arnhem (Derde Kerstdagloop), op respectievelijk 13 en 27 december 2008. In Vlaardingen hoop ik de 1.39 uur grens te doorbreken. In Arnhem zal dat waarschijnlijk niet lukken, vanwege het hoogteverschil in het parcours. Het wordt in Arnhem meer een training op mentale weerbaarheid.

Dat laatste is ook belangrijk als je zo ambitieus bent als ik. Het brengt je nederigheid en zet de zaken in het juiste perspectief. Alleen makkelijk te lopen wedstrijden uitkiezen kan ertoe leiden dat je jezelf gaat overschatten en dat wederom kan leiden tot blessures of overtraindheid. Dat willen we zeker niet hebben. Trots op wat je hebt gepresteerd is goed, hoogmoed over wat je (eventueel) gaat presteren is dat zeker niet.

De rest van de wedstrijden is eigenlijk “vulling”. Niets ten nadele van die wedstrijden en trimlopen, maar ik moet me op bepaalde concentreren en op andere wat minder, zodat ik nog enigszins overzicht houd over mijn hobby. Zoveel wedstrijden kunnen niet allemaal mijn onverdeelde aandacht krijgen, hoe graag ik dat ook zou willen.

Ik ben trouwens begonnen met het bijhouden van een Google kalender met daarop mijn trainingen (en trainingsresultaten). Je kunt de kalender vinden via deze link. Ik heb het ook aan mijn zijpaneel toegevoegd. De wedstrijden staan er niet bij, die kun je direct onder de wedstrijdresultaten vinden.