Herstel komt langzaam

Tja wie met vuur speelt mag verwachten zich te branden en op de blaren te moeten zitten. Pakweg 7 weken voor een marathon beginnen met een 6-weken programma voor de marathon is niet iets wat ik een beginnende hardloper (of welke hardloper dan ook) kan aanraden, tenzij je ervan houdt om pijn te lijden.

Had ik dinsdag nog pijn en moest voetje voor voetje de trap aflopen, vandaag ging dat een stuk makkelijker. Dinsdag heb ik voor de training op de baan drie kwartier gefietst en achteraf nog even een half uur grote stukken op volle snelheid gefietst (op een stadsfiets). De training bestond uit apart inlopen (het ging niet harder dan 8 km/u, terwijl de rest 10 km/u loopt) en 1600 m over het gras in 10.30 minuten.

Vandaag heb ik gewoon mee ingelopen met de groep. Ik was nog wel een beetje stijf, maar ik kon het tempo tijdens het inlopen goed vasthouden. De kern bestond uit zes keer 400 m in 2 minuten of langer, met 400 m wandel-dribbel-wandel als herstel (ongeveer 3 minuten). Daarna heb ik drie rondjes op het gras van het binnenveld van de atletiekbaan uitgelopen en ben naar huis gegaan.

Het plan is om zondag mee te doen aan de Kievitloop, hier in Bergen op Zoom en daar een tijd van boven de 55 minuten neer te zetten (langzamer dan 5.30 minuten per km). Dit alles om het herstel de kans te geven, maar toch in conditie te blijven. Ik verwacht zondag zeker van de spierstijfheid af te zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat mijn lichaam hersteld is van de marathon, vandaar mijn gewenste tijd boven de 55 minuten.

Met het gewicht gaat het ook goed. Ik was maandag toch wat aangekomen, maar gisterochtend woog ik weer 86 kg. De reden zal wel zijn dat ik om de algehele malaise te verzachten wat gesnoept heb. Ik hoop begin mei 84 kg te wegen, voornamelijk door te letten op wat ik eet en vooral door meer kleinere maaltijden per dag te eten in plaats van drie grotere (ontbijt, middag en avond).

In mei begint mijn algehele basistraining, die voornamelijk bestaat uit Verheul 400 m intervallen. Ik wil dan relatief veel 10 km wedstrijdjes lopen, omdat ik daar binnen 2 dagen van hersteld ben en heel goed is om mijn training bij te sturen (snellere 10 km tijden betekent sneller trainen). Het doel is dan om mijn beste tijd van vorig jaar (44:01) aan te scherpen. De twee duurlopen van langer dan 2 uur per maand blijven echter wel op het programma staan, omdat de marathon in het najaar wat makkelijker wordt dan afgelopen zondag in Rotterdam. Het is ook veel makkelijker om 5 weken voor de marathon een 30 km te lopen, ook al is er dan wellicht geen 30 km die voor mij als wedstrijd te lopen is. Dat is immers “maar” 6 km verder dan de 2+ uur loop.

Ik heb ook al aan de marathon van Rotterdam in 2010 zitten denken, de 30e aflevering. Als ik in Eindhoven onder de 3.30 uur blijf, kan ik in Rotterdam in een sneller vak starten. Dat zou betekenen dat de gedroomde tijd van 3 uur verschoven wordt naar 2010. Ach, we zien wel wat er in Eindhoven van terecht komt.

Ik wil bij deze iedereen nog bedanken die mij zowel vooraf succes gewenst heeft en achteraf gefeliciteerd heeft met het uitlopen van de marathon. Dank jullie wel!