Trainen rondom een prestatieloop

Vrijdag

Ik wilde een duurloop van 1u:45m in een vlot tempo lopen en dat werd het dus ook. Helaas wilde mijn darmen niet meewerken en daarom moest ik mijn route al lopende aanpassen en ben ik tweemaal gestopt voor een “toilet pauze”. Ik paste ook het plan aan aan de omstandigheden. Ik deed afwisselend:

  • 3 km vlot tempo
  • 1 km langzaam tempo
  • 1 km wedstrijdtempo (10 km)

route vrijdag

16.33 km in 1u:45m:02s (6m:26s/km)

Zaterdag

Wederom een vlot tempo, maar nu constant, over 1u45m. Dit was eigenlijk om een goed wedstrijdtempo in te schatten voor de (toen) aanstaande 10 km prestatieloop (die gisteren was).

route zaterdag

16.64 km in 1u:45m:01s (6m:19s/km), 142 bpm

Uitgaande van een hartslag van 163 bpm in een 10 km wedstrijd, mag ik op basis van deze training een tempo van 5m:09s/km verwachten in een 10 km wedstrijd. Natuurlijk zal ik vooraf rust houden, waardoor dit tempo gemakkelijk kan bijhouden. Als ik gewoon had doorgetraind, had ik waarschijnlijk gisteren een trager tempo moeten aanhouden.

Rust is een onderdeel van de training. Dat betekent dat ik deze week minder kilometers zal lopen dan ik oorspronkelijk had gepland. Het zij zo.

Dinsdag

Zie mijn wedstrijdverslag.

Woensdag

Dit zou een hersteltraining worden en bij het opstaan voelde ik al dat dit een verstandig keus was. Ik had moeite om op te staan, zo moe voelde ik me. Natuurlijk gaat dit vrij snel weg zodra je in je morgen routine komt.

Op het programma stond een langzame 1u:50m duurloop. De miezerende regen maakte het een “bijzondere” ervaring (niet veel mensen onderweg). Hierdoor kwam ik in een zone en liep ik langer dan ik gepland had.

route woensdag

17.06 km in 1h:56:38s

___

Voor de rest van de week staat er nog een training met de loopgroep, twee trainingen van 1u:50m en een run/walk van 23 km.

Ik ben deze maand al 6 kg kwijt geraakt en ik denk er nog 2 kg vanaf te krijgen voor het begin van volgende maand. In september hoop ik nog eens 5 kg te verliezen, zodat ik begin oktober 80 kg zal wegen. Minder is natuurlijk beter.

Het plan is nu om in september de groepstraining te gebruiken om mijn basissnelheid op peil te brengen. Dat betekent dat ik op die dagen geen extra afstand buiten de training om zal lopen. Het plan is om de dagelijkse afstand buiten de groepstraining op te schroeven naar 21 km tegen het einde van de maand september, zodat ik in oktober deze afstand dagelijks kan lopen. De hoop is dat ik eind oktober de vereiste 75 kg zal wegen, zodat ik me kan voorbereiden op een eventuele marathon in december.

Uiteraard pas ik het plan aan al naar gelang omstandigheden.