Samen lopen

Nu ik me opgegeven heb voor een lidmaatschap van atletiekvereniging Spado, moet ik even wennen om in een groep te functioneren. Dat betekent dat het soms te langzaam gaat voor je gevoel en soms te snel. Uiteraard zijn er nog steeds dagen waarop ik helemaal op mijn eentje train.

Donderdag

Dit was (hopelijk) de laatste groeptraining in de avond die we in het bos lopen tot het lente wordt. Ik was een beetje gepikeerd dat de groep onder zulke duistere omstandigheden traint, want een ongeluk zit in een boomworteltje of kuil die je over het hoofd zit.

Mijn linkerenkel is een permanente zwakke plek, waar ik voor de rest van mijn leven rekening mee moet houden. Na 5 jaar ermee kwakkelen heb ik geen enkele hoop dat die enkel ooit nog volledig flexibel (en belastbaar) wordt. In het bos of in los zand is het dus tempo drukken, flink.

Enfin, omdat ik het niet goed kon zien, maakte ik weer een fout bij het indrukken van het stop/start knopje op mijn Garmin FR-305 (autostop schijnt niet goed te werken in mijn geval).

Wat me wel beviel waren die korte sprintjes op het asfalt om van achteren naar vooraan de groep te lopen, waar je dan weer een sukkeldrafje inzette.

route donderdag

Onbekende afstand in anderhalf uur

Vrijdag

Vandaag tempo drukken, want de volgende dag stond er weer een lange tocht op het programma. Waar beter dan in het bos, waar ik vanzelf langzamer ga lopen. Twee rondjes in het ene bos en een rondje in het andere, met een inloopstuk aan het begin en een uitloopstuk aan het eind.

Desondanks liep ik een drietal keer afwisselend 2 km wat sneller, 1 km langzamer, 1 km wat sneller en 1 km langzamer. Tja, je wilt variatie om het interessant te houden.

route vrijdag

17,28 km in 1u:55m:03s (6:39/km, 139 bpm)

Zaterdag

Omdat het best wel warm zou worden, ben de avond ervoor om tien uur naar bed gegaan (oordopjes in vanwege lawaaierige buren), om zes uur opgestaan en half acht gaan lopen. Het zou ruim 24 km worden, met elke kilometer uitgevoerd als 700 m hardlopen en 300 m wandelen. Dat deed ik tot km 23. Daarna heb ik aan een stuk tot thuis doorgelopen (zo’n 1200 meter).

In principe liep ik dezelfde route als vorige week, met een extra lusje van 1200 meter aan het begin voor ik de stad uit liep. Ik wilde de hardloopstukjes niet te hard lopen vanwege de verwachte hitte. Niet dat het warm was, maar ‘s-middags wel en ik herstel niet zo goed als het boven de 24 graden in de schaduw is. De dag erna is er immers weer een lange loop van bijna 2 uur en daar wil ik wel toe in staat zijn.

Tegen het eind kwam ik veel hardlopers tegen die mij bekend voorkwamen, de meesten van Spado denk ik. Alhoewel, soms weet je dat niet, omdat je zo vaak dezelfde mensen tegenkomt en sommigen niet op de atletiekbaan. Ach, mij maakt het niet zoveel uit; ik groet bekenden net zo goed, of ze lid zijn of niet. Maakt niks uit voor mij. Ik ben niet zo chauvinistisch.

route zaterdag

24,2 km in 2u:46m:11s (6:52/km, 127 bpm)

Zondag

Een duurloop van 1u:55m stond op het programma. Ik dacht nu ik toch weer lid ben (zal zijn), waarom niet weer eens met de duurloopgroep mee trainen. Ze lopen zaterdags 20 tot 30 km en zondags een herstelloop van 10 km in het bos. Ik wist dat ik ze nèt zou kunnen bijhouden met de recente verbetering van mijn lichaamsconditie.

Na 4 km op mezelf inlopen gingen we van start. Oef, dat was een flink tempo! Aanhaken en niet te veel kletsen. Ik moest ook goed uitkijken voor boomwortels, want deze groep maalt niet om paden die niet veilig zijn voor hardlopers: boomwortels, uitwerpsels van paarden, regenplassen, losgewoelde grond, we kwamen het allemaal tegen. Dat liep niet echt lekker, maar ik kon het volhouden.

Endomondo gaf aan dat ik 10 km in 56:24 liep. De afstand volgens de FR-305 was ruim 10 km, maar wie maalt daarom? Een lekker tempo van 5:39 gemiddeld op bochtige en natte bospaadjes is goed voor je basissnelheid.

Volgende week weer maar doen en hopelijk is het dan minder zwaar omdat ik beter in conditie ben.

Na afsluiting liep ik nog ruim 4 km uit op een sukkeldrafje om boven de 1u:55m uit te komen. Tja, kilometers maken is nog steeds het devies. Oktober komt er aan.

route zondag

18,8 km in 1u:57m:19s (6:15/km, 141 bpm)