Op weg naar de Halve van Amsterdam

Het begint bijna een routine te worden om halve marathons te lopen, maar de blessure in spé door de Bergse Havenloop afgelopen zondag heeft me geleerd om alert te blijven. Er is niks routine aan zulke wedstrijden lopen.

Donderdag

De eerste keer met de marathongroep meetrainen. Wel, eigenlijk is het de Duurloopgroep, omdat men niet alleen marathons loopt. Ik stelde me voor aan de trainer en vertelde waarom ik bij deze groep wilde gaan trainen. Ik was welkom om mee te trainen en zou bij de langzaamste groep ingedeeld worden, zodat ik kon wennen aan het soort training.

Veel oefeningen, weinig hardlopen. Het hardlopen was natuurlijk weinig problematisch, vooral omdat we rond de 30 s per 100 m liepen. We liepen afstanden tussen de 800 en 200 m, met 100 wandel-dribbel als herstel en 400 m als seriepauze. De korte afstanden moesten relatief sneller gelopen worden.

Ik had zat over om de laatste 200 m in ongeveer 30 s te lopen, wat neerkomt op 24,6 km/u. Door al dat duurwerk zaten mijn benen een beetje op slot, anders had op het rechte eind nog kunnen versnellen.

Dit was heel anders dan met de loopgroepen, die eigenlijk meer gezelligheidslopers zijn, iets meer prestatiegericht dan trimmers, maar niet veel meer. In elk geval lijkt het erop dat er in de Duurloopgroep veel doelgerichter getraind wordt en niet zozeer om “lekker te lopen” en “bezig te zijn”.

Route Donderdag

8,79 km in 1u:19m:13s (9:01 min/km, 119 bpm)

Vrijdag

Omdat ik woensdag een verplichte rustdag had, moest ik vrijdag wel iets doen om aan een minimaal aantal kilometers per week te komen. Ik besloot Yasso 800’s te lopen met mijn Garmin FR-305. Dat was 800 m met een hartslag in halve marathon tempo en 4 minuten herstel in langzame duurloop tempo. Vooraf inlopen en achteraf uitlopen. De 800tjes gingen wat snel, maar niet te snel, tussen de 3:45 en 4:05 min/800 m. De herstelstukken waren rond de 600 m.

Route Vrijdag

14,19 km in 1u:26m:00s (6:04 min/km, 133 bpm)


Zondag doe ik mee aan de halve marathon van Amsterdam, wat een bijnummer van de hele marathon is, die ‘s-morgens al van start gaat. Ik zal ‘s-middags rond 13.45 uur net buiten het (compleet gerenoveerde) Olympisch Stadion van start gaan op de halve, om samen met de hele marathonlopers te finishen in genoemd stadion.

Mijn tactiek is eigenlijk hetzelfde als anders, de eerste 2 km meelopen met de groep en dan proberen op 155 bpm te gaan lopen. Mocht het te druk zijn, dan zal ik zo hard lopen als het parcours me toelaat. Het schijnt dat er na het 6 km punt wat meer ruimte op het parcours is en dat je tot daar wat geremd kan worden door de mensenmassa van de langzame business lopers, die 6 minuten vóór mij van start gaan. We zullen wel zien. Een ingehouden start kan me helpen in het laatste deel, waar ik de vorige twee keer wat inzakte qua tempo.

Ik hoop op een tijd onder de 1:40 uur, maar eigenlijk is alles wat sneller is dan 1:43 uur goed genoeg. Finishen binnen de tijdlimiet is sowieso goed genoeg. De tijdregistratie is tot 17.00 uur open (ruim drie uur na mijn start) en dat zou genoeg moeten zijn, al zou het deels wandelend gaan vanwege kramp.

Aangezien ik laat thuis zal zijn, zal ik waarschijnlijk pas maandag een wedstrijdverslag plaatsen op dit weblog.

Als je dit weekend nog gaat lopen, veel succes!