Klaagzang van een hardloper

Zeuren is wellicht kinderachtig, maar hoe vaak heb je jezelf betrapt op excuses zoeken om iets niet te doen, of je ergens minder voor in te zetten dan je zou kunnen? Je concentreren op waarmee je bezig bent, met uitsluiting van andere zaken, dat is de sleutel tot verbetering en wellicht succes (afhankelijk van je doelen).

Gisteravond trainde ik mee met mijn loopgroep bij Spado. Op het programma stonden 3 series van 400 m, 100 m dribbelpauze, 300 m seriepauze, elke serie 3 s sneller op elke 400 m. Serie 1 en 2 hadden zes 400tjes; serie 3 vijf. Op dit moment heb ik nog geen horloge en daarom moest ik gisteravond vertrouwen op iemand anders (in een subgroep meelopen).

Overmoedig sloot ik aan bij de groep die tussen de 46 en 48 minuten loopt op de 10 km. Ik kon het maar net bijhouden en ze zouden nog 6 s per 400 m sneller gaan in de derde serie. Noodgedwongen moest ik terugvallen op een langzamer clubje (boven de 48 minuten op de 10 km). Toen begon het gezeur.

Ik was te moe, had geen zin, mijn benen liepen vast en wat niet meer. Toen kwam een gedachte bij me op. Was dat niet hetzelfde wat gebeurde op de 10 km van afgelopen zondag? Mijn “loopmaatje” op die dag (die—zo bleek achteraf—nadat ik was gefinisht doorliep en zich blesseerde) moest mijn smoesjes aanhoren waarom ik het tempo niet volhield en terugviel in de wedstrijd. Ik maakte me zorgen of ik de finish wel kon halen. Dat was een beetje voorbarig, achteraf bekeken.

Net als gisteravond. Ik maakte me zorgen om hoe moe ik de dag erop zou zijn en de hele dag rond zou lopen met een vermoeid lichaam. Ik had geen focus, bekommerde me om bijzaken. Dit was slecht gedrag van mij.

Concentratie moet ook geleerd worden, zo blijkt nu.

Ik zal proberen om de volgende keer minder verbaal te zijn, anders zal ik vrij snel bekend staan als een zeurpiet. Die zijn niet altijd even gewenst in een groep.

Ik hoop dat je hier wat aan had. Blijf trainen, blijf gefocust op je doelen en geniet van de ervaring die je erbij op doet. Misschien leer je wat over jezelf, zoals ik deed deze week.

Loop ze!