Cijfertjes en plezier

Laten we eerlijk zijn, de meesten onder ons hardlopers zullen nooit op het podium staan, ook al zijn er geen buitenlanders aanwezig om prijzen overhandigd te krijgen van de organisatie. Mijn stelling is daarom dat je om het lopen van wedstrijd vol te houden, je het plezier in deelnemen aan wedstrijden voorop moet stellen.

Dat lijkt in tegenspraak met het opnemen van je gegevens tijdens de training. Immers, hoe beter je in de training presteert, hoe beter je presteert in de wedstrijden. De enige manier om trainingsprestatie objectief vast te stellen is door een sporthorloge te dragen, die zoveel mogelijk facetten opslaat als je nodig hebt voor het analyseren van een training.

Dat hangt ervan af. Als je bezig wilt zijn met analyseren en vastleggen voor het nageslacht van je prestaties, dan ja. Als je iets wilt doen aan zelfverbetering en het verhogen van de kwaliteit van leven, dan wellicht nee.

In mijn ogen dient een sporthorloge ervoor om je in bedwang te houden tijdens de training. Het is om te voorkomen dat je al je kracht en energie in de training stopt, zodat je moe aan de start verschijnt. Je behoort op een niveau te trainen dat bij je past en omdat puur op gevoel trainen in de aanloop naar een wedstrijd nogal lastig is, kun je een sporthorloge, in combinatie met een trainingsschema gebruiken om je te leiden: niet te hard en niet te langzaam, precies goed.

Terwijl het trainingsschema en andere hulpmiddelen ervoor zijn om je “heel” te houden, zul je in een wedstrijd dat allemaal achter je moeten laten. Geen beperkingen daar, anders dan het parcours te volgen en de finish te passeren binnen de tijdlimiet. De rest mag je zelf bepalen. Uiteraard is het plan om zo snel mogelijk te lopen en wellicht wil je een tactiek gebruiken om het parcours zo efficiënt mogelijk te volgen, zodat je niet nodeloos energie verspilt.

Daarom denk ik dat het lopen met een GPS horloge om onverstandig is. Als je hem dan toch om hebt, is het wellicht verstandig om het display af te plakken, of om het display te beperken tot de tijdweergave (hoe lang je al gelopen hebt in de wedstrijd). Alle andere gegevens zijn niet nodig om de wedstrijd te kunnen lopen en kunnen (dienen?) weggelaten (te) worden. Lopen in een vast tempo behoor je geleerd te hebben in de training. Je hartslag is gekoppeld aan je tempo en daarom heb je er tijdens de wedstrijd niks aan. Je kunt ze wel registreren voor achteraf, natuurlijk, maar onder het lopen leiden zulke gegevens je alleen maar af.

Waar je wel wat aan hebt is mensen om je heen. Je kunt aansluiting zoeken bij een groepje lopers van jouw niveau en proberen bij te blijven, zodat je niet eens hoeft te letten op waar je naartoe moet lopen (een zorg minder).

Merk je dat je kunt praten (hele conversaties voeren) onder het lopen, dan is het wellicht tijd om een sneller groepje op te zoeken. Als je doel is om een goede tijd neer te zetten, dan moet je daarmee bezig zijn, niet met het werk van de volgende dag. Focus is belangrijk.

Reageren op het publiek is leuk, maar houdt het op een beleefd knikken of een glimlach op je gezicht. Uitgebreid meedoen en dansen op het parcours is wellicht grappig, maar het verspilt wel nodeloos energie en kan irritatie opwekken bij lopers die wel focus hebben.

Het plezier waar ik het over heb, is meer een in je opnemen van de atmosfeer en de omgeving, observatie in plaats van participatie. Dat mag wellicht vreemd zijn in de ogen van iemand die van feesten houdt, maar er is die klok die tikt en niet stopt voor uitbundig zwaaien en schreeuwen.

Dus niet bezig zijn met die cijfertjes, noch met het feesten langs het parcours. Zoek de gulden middenweg tussen introvert en extrovert.

Ik wou dat ik dat kon vertellen aan mijn vroegere ik.