Mijn instellingen voor de Garmin Forerunner 310XT

Naar aanleiding van het stukje van gisteren, wilde ik eens nagaan wat voor mij de beste instellingen zijn voor de Garmin Forerunner 310XT, het GPS sporthorloge dat ik pas gekocht heb. Ik wil in de komende maanden kijken of deze instellingen nuttig zijn en eventueel hier en daar een aanpassing maken als dat nodig mocht zijn.

In principe heb ik drie “trainingsvormen” voor het hardlopen:

  1. wedstrijd
  2. baantraining
  3. bostraining (individueel of gezamenlijk)

Voor iemand die zichzelf zou willen scharen onder het kopje “creatieve mensen” is het nuttig om zich af te vragen wat er nog kan worden weggelaten, zonder dat het afbreuk doet aan het beoogde resultaat. Laat ik die manier van denken eens toepassen op de instellingen van mijn GPS horloge voor de verschillende manieren waarop ik me bezig houdt met hardlopen.

Aangezien bij wedstrijden alles is geregeld (het parcours, de afstand, de tijdregistratie), is op tijd verschijnen aan de start de minimale vereiste. De rest is voor de deelnemers geregeld door de organisatie en strikt genomen niet nodig om te weten om de wedstrijd te kunnen voltooien.

wedstrijd
tijd van de dag

Bij de baantraining zoals ik die doe bij mijn atletiekclub hoef ik de afstand niet af te lezen op mijn horloge onder het lopen, omdat deze op de baan staat gemarkeerd per ronde van 400 m. Het aantal rondjes kan ik wel tellen, als de afstanden beperkt zijn tot minder dan 2000 m per interval. De training is op afspraak (begint op een bepaalde tijd) en ik wordt verondersteld om in een bepaald tempo te lopen dat hoort bij mijn niveau (als bepaald door recent gelopen wedstrijden op de 10 km, halve marathon of marathon). Helaas moest ik afgelopen zondag bij de gezamenlijke bostraining ervaren dat de tempo aanduiding van de 310XT nog niet precies genoeg is om erop te kunnen vertrouwen (vooral in bochten is de aflezing onnauwkeurig). Een tijdaanduiding heeft dan meer zin bij zoiets “bochtigs” als lopen op een atletiekbaan, waarop je regelmatig van richting verandert bij het nemen van bochten. Van de andere kant, tijdens het inlopen, uitlopen en de herstelpauzes wil je wel de rem zetten op het tempo, maar dat hoeft niet zo exact. Voor die gevallen is een momentaan tempo wèl bruikbaar.

baantraining
tijd van de dag, rondetijd, momentaan tempo

Bij trainen in het bos zal ik voornamelijk duurlopen doen met een wisseling in het tempo. Mijn redenering is dat een wisseltempo een groter trainingseffect heeft voor afstanden tot een halve marathon dan een duurloop in constant tempo. Een bijkomende reden voor een wisseltempo is de variatie van de ondergrond in het bos. Door deze variatie is het lopen in het bos soms hetzelfde, maar vaker zwaarder is dan lopen op de weg (zeker in mijn persoonlijke ervaring). Zou je met gelijkmatige inspanning willen lopen, dan moet je het tempo aanpassen aan de ondergrond en aan het op en neer gaan van het parcours (de bossen hebben hier heuveltjes, omdat hier de Brabantse Wal begint).

Als ik op mezelf train, kan ik in principe vertrekken wanneer ik wil (ik hoef niet per se ergens op tijd te zijn). Daarom is het niet nodig om de tijd van de dag te kunnen aflezen op het horloge. Wat ik wel wil weten is de afstand per “ronde” en het tempo dat ik loop (niet per se tegelijkertijd). Verder wil ik weten hoe lang ik gelopen heb, zowel qua tijd en afstand, zodat ik op tijd terug kan zijn. Voor het trainen voor wedstrijdafstanden tussen de 10 en 15 km denk ik aan een trainingsduur tussen de anderhalf en twee uur en afstanden tot 20 km.

bostraining
rondeafstand, momentaan tempo, verstreken tijd en afstand

Bij het vinden van de instellingen kwam ik er achter dat in de Nederlandse taalinstelling bepaalde opties niet aanwezig zijn. Toen ik de Engelstalige instelling gebruikte, kon ik die opties wel terugvinden en terug in de Nederlandstalige instelling, verscheen die optie als een vreemde eend in de bijt. Bijvoorbeeld, Distance Lap werd vermangeld naar Koerspunt Ronde in het keuzemenu en weergegeven als Rondeafstand in het gegevensveld. Deze menu keuze kwam eerder in het Nederlands niet voor, alleen in de Engelstalige instelling. Ik heb geen idee waarom dat is. Maar het is een goede tip als je een bepaalde instelling niet kunt vinden. Zoek ernaar in de lijst met opties voor de gegevensvelden, door de taalkeuze tijdelijk om te schakelen naar English in de Systeem Instellingen.

Gelukkig kun je de gegevensvelden selectief uitzetten, waarbij de oude instelling bewaard blijft. Hierdoor is het omzetten naar een andere set van gegevensvelden relatief eenvoudig.

Veld 1 bevat de tijd van de dag (hoe laat het is) en zal op aan staan voor de wedstrijd en baantraining (en ook de gezamenlijke clubtraining in het bos). Voor de individuele bostraining staat veld 1 uit.

Veld 2 zal ofwel de rondetijd (baantraining), danwel de rondeafstand (bostraining) bevatten, maar op uit staan voor de wedstrijd.

Veld 3 zal het momentane tempo bevatten voor zowel de baantraining als de bostraining, maar op uit staan voor de wedstrijd.

Veld 4 zal een combinatie van de totaalafstand en de verstreken tijd bevatten voor de bostraining, maar op uit staan voor zowel de wedstrijd en baantraining.

Het zal de oplettende lezer vast niet zijn ontgaan dat de weergave van de hartslag niet voorkomt in mijn rijtje van nuttige zaken om te weten onder het hardlopen. Dat betekent niet dat ik de hartslagband thuis laat, maar eerder dat ik de hartslag gebruik voor eventuele analyse achteraf. Tijdens het lopen hoef ik de hartslagwaarde niet te weten. In een wedstrijd leidt het me alleen maar af en aangezien ik mijn duurlopen in de training uitvoer in een wisselend tempo, heb ik er daar ook niets aan tijdens de uitvoering van die trainingsvorm. Als ik zou trainen voor een marathon, met een lange duurloop van 2 tot 3 uur in een constant tempo, dan is het wellicht wel nuttig om een oog te houden op de hartslag, opdat je de vetverbranding tijdens die lange lopen kunt leren bevorderen.

Iemand die op dit weblogbericht terecht kwam via een zoekmachine zou zich kunnen afvragen waarom ik me voornamelijk beperk tot de weergave van een enkel gegeven per gegevensveld. Dat heeft twee redenen. De eerste reden is mijn slechte zicht onder het lopen (ik ben brildrager, maar kan niet lopen met een bril, omdat die constant beslaat). Belangrijker is de tweede reden, focus. Je kunnen concentreren op een enkel aspect van het hardlopen leert je om daar beter in te worden. Ik train om beter te worden in wedstrijden. Het aanleggen van het juiste tempo en kunnen inschatten welke fysieke inspanning nog net niet te hoog is om de finish te bereiken, die twee zaken kun je niet vaak genoeg trainen, vind ik.

Enfin, bij deze heb je de instellingen die ik wil gaan gebruiken in de komende maanden voor mijn sporthorloge. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Veel plezier met het hardlopen!