Bergse Monumentloop 2013

Op een prachtige zondag 21 april 2013 werd om 15:00 uur het startschot gegeven voor de 10 km van de Bergse Monumentenloop. Dit is een relatief lastig parcours, met bochten, kasseien en vals plat. Als je een goede tijd wilt neerzetten moet je weten waar aan te zetten en waar je even kunt bijkomen.

De missie is geslaagd! Het doel was een tijd onder de 48 minuten. Mijn zelf-geklokte tijd kwam uit op 47 minuten en 37 seconden. Het is nog even wachten op de officiële uitslag.

Ik ging van start met een opdracht. Ik zou proberen om met de Virtual Partner van mijn Garmin Forerunner 310XT een tempo van 4:48 min/km aan te houden en dan in de laatste kilometer nog van katoen te geven.

In het eerste rondje ging dat relatief makkelijk. Vaak ging het te snel en soms nam ik het te gemakkelijk, maar nooit zat ik verder weg van het ideaal dan 10 meter. De tweede ronde gingen zaken niet meer zo soepel en ik moest wat laten liggen. Weliswaar maar een seconde of 7 (35 m) maximaal, wat ik gelukkig telkens weer kon bijlopen bij het passeren van een kilometerpunt. Vooral tussen kilometers 7 en 9 had ik het zwaar (er zit een gemeen klimmetje in het parcours bij pakweg 3,5 km, en natuurlijk 8,5 km bij het ingaan van de Koepelstraat).

Op de laatste kilometer, ter hoogte van het 9,5 km punt, stond mijn trainer aan te moedigen om aan te zetten. Dat kan daar ook, want het gaat er vals plat naar beneden. Alleen de laatste 300 m, de bocht om richting finish gaat het weer lichtjes omhoog. Daar moet je even flink gas geven om het tempo vast te houden.

Tevreden dat ik mijn doel bereikt had ging ik over de finish. Ik had zowel constant gelopen als op het juiste tempo. Dat is altijd fijn om te ervaren.

5 km in 24:00 (4:48 min/km)
4:48 | 4:48 | 4:48 | 4:49 | 4:47 min/km
4,93 km in 23:37 (4:48 min/km)
4:47 | 4:52 | 4:49 | 4:51 | 4:38 min/km

En de kilo’s. Wel eentje is er weer af. De rest zal wel volgen als ik me even een paar dagen strikt aan een dieet houd.

Bedankt voor het lezen en loop ze!