Geest is gewilliger dan het lichaam

Ik had me zó voorgenomen om deze eerste training in de nieuwe groep (46 – 48 min op de 10 km) goed uit te voeren. Helaas bleek de enige andere persoon die aanwezig was van die groep vanwege een chronische blessure een langzamere groep had uitgekozen. Normaliter zijn er op donderdag niet veel mensen aanwezig, maar de laatste twee weken is de (fictieve) presentielijst wel erg kort. Het is alsof na de voltooiing van de Rotterdam Marathon men liever wat meer tijd aan het thuisfront besteed (voor wat iets valt te zeggen, natuurlijk).

Alleen een intervaltraining doen is altijd lastig voor mij. Ik heb problemen om het juiste tempo te vinden en moet constant op de stopwatch van mijn horloge kijken. In een groep kun je op anderen vertrouwen, meestal. Achteraf bleek dat ik met iemand had kunnen meelopen die volgens het schema 42 minuten op de 10 km kan lopen, maar al lang geen wedstrijden meer loopt, noch regelmatig genoeg traint voor zulke tijden op de 10 km. Wijsheid komt altijd achteraf, zo bleek ook nu weer.

Op de zesde dag trainen achter elkaar (en onderwijl 3 kg aankomen en weer 4 kg verliezen door strikt dieet te houden) sloeg de vermoeidheid toe: af en toe kramp in de middel en niet zo scherp in het lopen tussen de intervallen. Drie series van twee keer 800 m (de ene op een tempo dat past bij de anaërobe drempel, oftewel AD, de andere passend bij de VO2Max waarde), met 100 m dribbelen als herstel. Seriepauze was 400 m.

Ik had onder mijn VO2Max willen lopen, op 3:15 min/800 m, maar ik kon het niet bolwerken. Van de andere kant, mensen die 10 minuten sneller dan ik zijn op de 10 km bleven ook steken op 3:10 min/800 m. Verder was de trainer achteraf zeer tevreden over mijn inzet. Dus ik denk dat wat ik deed goed was.

Hier zijn de tijden voor de 800 m stukken:

3:56, 3:24
3:52, 3:27
3:54, 3:26

De AD tempo's gingen gemiddeld op 3:54/800 m (4:53 min/km) en de VO2Max tempo's op 3:26 min/800 m (4:18 min/km). Het streeftempo voor de 10 km voor deze groep is 4:45 min/km.

Totaal liep ik volgens mijn GPS 9,03 km in 50m:22s (5:35 min/km), maar ik heb de warming-up oefeningen en het uitlopen niet opgemeten. De kern was 6,04 km in 31m:51s (5:16 min/km).

Ik was weer behoorlijk moe en mijn bovenbenen voelden “leeg” achteraf. Gelukkig doe ik dit soort trainingen niet vaak, alhoewel ik denk dat het nuttig is voor je loopefficiëntie.

Vandaag een rustdag, zonder hardlopen, morgen een rustige intervaltraining en zondag een trimloop over 10 km in Halsteren.

Bedankt voor het lezen. Als je nog gaat hardlopen binnenkort, dan veel plezier daarbij!