De dag voor een wedstrijd

Het is altijd lastig om te beslissen wat te doen op de dag voor een wedstrijd of trimloop. Sommigen zeggen rust, maar dat ging de vorige week niet zo goed (3 kg aangekomen). Een beetje druk op het lichaam houden is goed om de concentratie op niveau te houden, in mijn (zeer persoonlijke) ervaring.

Een training werd het, maar een korte versie. Op het schema stond: “10x 400 m,” wat kort is voor: “10 maal 400 m, met 400 m dribbelen als herstel.” Bij het inlopen voelde ik al dat ik deze week diep gegaan ben (anderhalve wedstrijd, 4 kg afgevallen) en daarom besloot ik om van tien keer toch maar zes keer te maken.

6 x 400 m
2:04, 1:56, 1:57, 1:51, 1:52, 1:56 min/400 m
5:10, 4:50, 4:53, 4:38, 4:40, 4:50 min/km

Terwijl ik heen en weer liep tussen twee betonnen paaltjes op een fietspad, kwam ik twee hardlopers en twee wandelaars tegen. Een van de hardlopers liep het hele pad (970 m) een keer op en neer, waarschijnlijk om extra meters te maken, maar ook om gezelschap te hebben tijdens zijn lange duurloop, veronderstel ik (hij zei zelfs gedag tegen me).

In totaal liep ik 10,55 km in 1u:00m:50s (5:46 min/km), waarbij ik twee korte wandelpauzes (voor en na de intervaltraining) niet heb opgenomen.

Ik kreeg net een mailtje van de loopgroep dat er op Koningsdag, c.q. Kroningsdag, 30 april, geen clubtraining zal zijn. Terwijl er als alternatief de Vlietloop in Oud Gastel is (10 Engelse Mijl), kies ik voor een “10x 400 m” intervaltraining op mezelf, zodat ik de dag erop een 90-minuten loop kan doen. Die is minder zwaar dan een wedstrijd, terwijl er volgende week zondag en de donderdag daarop (Hemelvaartsdag) de 15 km van respectievelijk de Haagse Beemdenloop en van Standdaardbuiten zijn om aan deel te nemen. Je kunt nu eenmaal niet overal aan meedoen als je heel wilt blijven als hardloper.

Duurzaam trainen is sowieso iets waar ik op wil inzetten. Liever doe ik langer om een bepaald doel te bereiken dan het te forceren en eventueel geblesseerd te raken. Ik heb over de jaren mijn leergeld wel betaald in blessures en zo.

Ga je dit weekeinde en maandag en dinsdag nog meedoen aan Oranjefeesten bij je in de buurt, dan heel veel plezier toegewenst. Het gebeurt niet vaak dat we een troonswisseling meemaken in Nederland en deze tijd van economische malaise kan wel een lichtpuntje gebruiken.

Er zal vast ook wel een gaatje voor je zijn om een eind te gaan hollen. Als je dat tevens gaat doen, dan ook veel plezier daarbij.

En oh ja, bedankt voor het lezen van dit stukje. Ik stel het echt zeer op prijs als mensen dat doen. Soms krijg ik ook te horen dat ze het leuk vinden om te lezen en dan verschijnt er een brede glimlach op mijn gezicht en bedank ik hem of haar.