Oranjeloop Halsteren 2013

In het kader van de Oranjefeesten organiseert AV Olympia uit Halsteren ieder jaar rond deze tijd van het jaar een parkloop over 2½, 5 en 10 km, die start om 10.15 uur (een kwartier na de kidsrun over een kilometer). Dit jaar viel de deelname een beetje tegen. Enerzijds is er op 30 april in de buurt een “grote” wedstrijd, anderzijds is het park in erbarmelijke staat sinds de voormalige gemeente Halsteren deel uitmaakt van de gemeente Bergen op Zoom.

Dat houdt in dat boomwortels de verharde paden danig hadden toegetakeld na jaren van verwaarlozing. Tel daarbij op de onverharde stukjes die nodig zijn om er een ronde van 2,5 km van te maken en je begrijpt dat je hier geen snelle tijd kunt neerzetten. Verder is het geen luxe om je veters extra strak aan te trekken, zodat je niet per ongeluk je enkel bezeerd aan een slecht pad of een boomwortel die zich naar boven heeft gewerkt.

Met die kennis ging ik op pad (letterlijk, we liepen op een pad, niet een straat of stoep) en na de versmalling in het parcours na 200 m kon ik een behoorlijk hoog tempo aanleggen, zodat ik niet al te veel in de weg liep van mensen die een tijd van rond de 40 minuten op het oog hadden. Toen die voorbij me waren, liet ik het tempo zakken, waardoor ik bij de 1 km 4:39 min/km heb geregistreerd. Ik besloot om het wat rustiger aan te doen, vooral op stukken met grond en wortels.

Na twee rondjes spoorde mijn trainer (die net op de 5 km was gefinisht) me aan om wat te versnellen (ik liep tegen de 5:00 min/km). Dat deed ik voor een kilometer (4:46 min/km), maar daarna moest ik weer even dimmen en het tempo net onder de 5:00 min/km houden. Het was gewoonweg te zwaar lopen om mijn normale 4:48 min/km te halen.

Bij het naderen van de finish zette ik nog wel wat aan en kon rond de 4:37 min/km in de laatste 80 m voorbij een van mijn loopmaten van de loopgroep rennen, die met kramp op de finishlijn zat, op zijn knieën. Aangezien hij hulp had en als fysiotherapeut veel meer van dat soort zaken weet dan ik, heb ik hem maar met rust gelaten. Ik hoor het wel op de training, aanstaande donderdag.

28 april 2013, Oranjeloop Halsteren
10,08 km in 48m:44s (4:50 min/km)
5 km in 24:04 (4:49 min/km)
4:39, 4:44, 4:46, 4:56, 4:58 min/km
5 km in 24:19 (4:52 min/km)
4:44, 4:55, 4:50, 4:55, 4:54 min/km

Achteraf hoorde ik lopers zeggen dat ze er veel langer over hadden gedaan dan ze gehoopt hadden (twee minuten kwam vaak ook). Zelfs mijn trainer deed een minuut langer over zijn 5 km dan hij gewend is op dit moment. Als ik dat meeneem in hoe ik over mijn uitslag denk, dat kan ik stellen dat ik het redelijk goed gedaan heb. Het is “maar” een dikke minuut langzamer dan in de Bergse Monumentenloop van een week geleden (47m:37s).

Ik toonde een soort van vormbehoud.

Bedankt voor het lezen en loop ze!