Verantwoord afvallen

Rondkijkend op sport en Dieet en lezend op het Chat'n'Run forum kwam ik er achter waarom ik hardlopen en afvallen zo moeilijke combinatie vond.

Oké, ik ben in mijn uppie 10 kilo kwijtgeraakt in 6 weken. Dat op zich is een teken van doorzettingsvermogen. Wat ik in feite deed was mezelf verhongeren. Ter compensatie moest ik veel trainen om het verlies aan spiervezel te compenseren.

Door meer eiwit tot je te nemen, in de vorm van Hüttenkäse of kipfilet, welke weinig vet bevatten, kun je het verlies aan spiervezel voorkomen, omdat het vermagerende lichaam het extra eiwit in het dieet gebruikt, in plaats van spiervezels. Natuurlijk moet je nog steeds letten op het aantal calorieën per dag. Regelmatig trainen blijft dus nodig.

Een andere fout die ik maakte is te veel hetzelfde eten, niet genoeg variatie in de maaltijden over de dag. Dat is dus ook iets wat ik zou moeten aanpassen.

Kortom, het is even puzzelen en uitproberen in de komende weken. Voorlopig blijf ik even op de 80 kg, zodat ik weer stabiliseer na de (letterlijke) afvalrace.

Dan de clubtraining van vanavond. We kregen een nieuwe indeling van de groepjes en ik zit nu in een veel snellere groep. Omdat ik nu zoveel afgevallen ben en tijdelijk stabiel op gewicht blijf, kon ik de tempo's goed aan.

Verder dronk ik niet tijdens de training, maar goot af en toe water vanuit een flesje op mijn hoofd en armen. Dat is iets wat ik opgepikt heb van de discussie over drinken die ik laatst had op het Chat'n'Run forum. Je hoeft eigenlijk alleen te drinken als je dorst hebt. Voor de rest kun je beter het water over je lichaam gooien, zodat je niet zoveel hoeft uit te zweten na het drinken ervan (wat veel minder efficiënt is).

7 april 2013, clubtraining
9,11 km in 53m:10s (5:50 min/km)
4x 1000 m
4:30, 4:29, 4:32, 4:24 min/km

Nieuwe dingen geleerd en meteen toegepast in de training, zodat ik het aanstaande donderdag in de 15 km van Standdaarbuiten kan toepassen, omdat ik nu weet dat het werkt.

Diverse mensen van onze loopgroep zullen er zijn, maar net zovelen gaan een lang weekend vieren met een korte vakantie. 't Zal immers prachtig weer worden.

Bedankt voor het lezen en loop ze!