15 km van Standdaarbuiten 2013

Zoals ieder jaar op Hemelvaartdag, ging dit jaar op 9 mei om 13.30 uur de 15 km van Standdaarbuiten van start en zoals meeste jaren is het een pittige loop door de wind, het op en neer van het parcours en de temperatuur, alhoewel het op zich prima loopweer was dit jaar. De start en finish was gewijzigd van voorgaande jaren. Nu startten alle lopers (5, 10 en 15 km) op dezelfde plaats. Het was gezellig druk aan de start.

parcourskaartjeIk had mezelf twee nieuwe opdrachten gegeven. Ten eerste had ik van tevoren geen liter water gedronken, zoals ik tot nu toe altijd deed, en gebruikte een spons om de huid vochtig te houden, zodat ik minder hoefde te transpireren. Ten tweede ging ik weg op een eindtijd van 1 uur en 14 minuten, met de Garmin Virtual Partner als mijn “haas”.

Bij het nemen van het viaduct over de snelweg A17 had ik meteen door dat 1:14 uur wat ambitieus was. Ik voelde me nog niet helemaal hersteld van afgelopen zondag in Breda (Haagse Beemdenloop, 15 km). Desondanks zou ik vandaag proberen om het tempo zo lang mogelijk aan te houden en er het beste van proberen te maken.

Het was me al bij de start opgevallen dat er verbazingwekkend weinig mensen met een pet op waren. Onder het lopen snapte ik meteen waarom. Door de harde wind moest ik vaak de pet van het hoofd afnemen en in mijn hand houden. Bedenk dat ik in mijn andere hand een op maat gesneden spons hield. Dat was niet bepaald handig, met twee handen vol.

De spons die ik bij me droeg had op den duur lauw water in zich. Daarom pakte ik bij elke verversingspost vanaf de tweede ronde maar een spons van de organisatie. Die was minder “sponsig” (lees: absorberend) dan mijn spons en gaf dus maar weinig verkoeling. Daarom goot ik telkens een bekertje water over mijn eigen spons, die veel beter water opnam.

Bij het naderen van het 10 km punt voelde ik dat ik er door zat. Net als voorgaande jaren zou dit een zware derde ronde worden. Gelukkig had ik reserves genoeg om niet helemaal stil te vallen, maar erg snel ging het niet meer. Bij de laatste waterpost heb ik gedronken, omdat ik gewoon dorst had (niet zo bij de keren daarvoor).

De finish kwam geen moment te vroeg. Ik zat er echt he-le-maal doorheen.

9 mei 2013, 15 km van Standdaarbuiten
15 km in 1u:15m:36s (5:02 min/km)
5 km in 24m:46s (4:57 min/km)
4:57, 4:52, 4:58, 4:57, 5:01 min/km
5 km in 25m:08s (5:02 min/km)
4:52, 4:52, 5:05, 5:04, 5:15 min/km
4.88 km in 25m:34s (5:07 min/km)
5:17, 5:15, 5:24, 5:19, 4:58 min/km

Als ik dit vergelijk met vorig jaar, met een tijd die 2:06 minuten langer duurde dan de 15 km wedstrijd de zondag daarvoor in Papendrecht, dan is 38 seconden dit jaar niet eens zo heel slecht. Nu waren de tempo’s in het eerste, tweede en derde rondje, respectievelijk:

4:57, 5:02, 5:07 min/km

Toen waren de tempo’s in het eerste, tweede en derde rondje, respectievelijk:

5:07, 5:08, 5:33 min/km

Mijn idee is dat als ik verder afval, ik minder last zal hebben van het nemen van de viaducten.

Dat is dus maar wat we gaan doen in de komende maanden.

Bedankt voor het lezen en loop ze!