Intervaltraining en een duurloop

Een dag rust heeft me goed gedaan. Niet zozeer dat de rusthartslag terug naar normaal was, maar wel dat de vermoeidheid verdwenen was. Gisteravond mocht het een intervaltraining worden en vanmorgen een (voor mij, op dit moment) lange duurloop. Echter, het is wel allemaal op het randje van wat mogelijk is, zoals dat soms gaat als je aast op progressie. Gelukkig kan ik de pijntjes de baas blijven en blijf ik vrij van blessures.

Dinsdag 14 mei, training op de baan

De nieuwe groep waarin ik nu zit bestaat uit lopers die tussen de 44 en 46 minuten doen over de 10 km. Met mijn 47 minuten ben ik dus de langzaamste. Ik heb het idee dat de trainer me in deze groep heeft geplaatst in de hoop dat ik sneller ga lopen.

De tempo’s waren er zeker naar…

We lopen zes keer 800 m, met 300 m dribbelen als herstel. Deze keer geen wandelpauze, maar meteen dribbelen. Elke 800 m gaat tussen de 3:35 en 3:40 minuten, dus ongeveer 4:30 min/km. Dat is een tempo waar ik een maand geleden nog flink moeite voor moest doen. Deze keer is het een streeftempo voor een “rustige” training.

De eerste vier gaan relatief gemakkelijk, maar bij nummer 5 is het aanpoten, omdat het herstel relatief kort is en ik een beetje moe aan te worden ben, ik en één andere loper. De twee anderen hebben blijkbaar geen centje pijn. In nummer 6 zet ik de laatste 200 m een flinke versnelling in, maar het is tevergeefs; de anderen halen me een voor een in vòòr het eind.

Als die ontnuchterende constatering mij geen toontje lager doet zingen, dan zou ik alle zin voor realiteit missen. Heerlijk om zo totaal voorbij gelopen te worden, met het vooruitzicht om over een paar maanden hetzelfde terug te doen.

Een beetje vriendschappelijke competitie op de laatste 200 m van de kern van een training kan immers geen kwaad. Het houdt je scherp.

14 mei 2013, baantraining
11,37 km in 1u:02m:27s (5:30 min/km)
6 maal 800 m (pauze 300 m)
3:35, 3:36, 3:37, 3:36, 3:38, 3:28 min/800 m

Achteraf was ik best wel moe en stijf van deze training. Als dat maar goed gaat na die verplichte rustdag op maandag…

Woensdag 15 mei, lange duurloop

Het is altijd verrassend wat voor goeds een nachtje slapen voor je kan doen, als herstel van een baantraining de avond daarvoor. Ik was ‘s-avonds als een blok in slaap gevallen en sliep pakweg 8 uur lang aan een stuk (meestal wordt ik een paar keer per nacht wakker van mijn eigen gesnurk).

Ik was van plan om een stukje te schrijven over de baantraining van dinsdag, toen na negen uur ‘s-morgens onverwachts het Internet uitviel. De router resetten hielp niet. Ik kon net zo goed een stuk gaan hardlopen in plaats van te wachten op het terugkomen van het Internet. Achteraf bleek het een storing te zijn geweest die zo’n twee uur duurde.

Ik had een route gepland over het landgoed Mattemburg en dan via een omweg terug naar huis, ruim 17 km. Verder wilde ik de rem erop houden, door te lopen op het tempo waarop we op de baan tegenwoordig vaak inlopen (de snellere lopers althans), 5:45 min/km. Ik zou geen water meenemen, anders dan in een spons (om mijn hoofd koel te houden), en vooraf alleen een slokje uit de kraan drinken. Het was niet warm of zo (11 graden Celsius), maar er stond wel een gemeen windje. Om het aanhouden van het tempo makkelijker te maken gebruikte ik de Virtual Partner functie van mijn Garmin Forerunner 310XT.

Er zitten wat gemene klimmetjes in het parcours, met hier en daar een flink stijgingspercentage. Daarom had ik zo’n 30 m speelruimte ingebouwd om vooral niet een achterstand op de VP op te lopen. Slechts een keer kwam ik tot 4 meter voorsprong, maar meestal zat ik tussen de 18 en 38 m voorsprong op het schema van de Virtual Partner. Ook moest ik vier keer stoppen, waarvan twee keer zo lang dat ik de stopwatch stopte. Je wilt immers bij het oversteken niet aangereden worden door een auto die rond de 80 km/u rijdt.

Bij het 14 km punt begon ik iets te voelen van stijfheid of moeheid, maar toen was ik nog maar 3 km van thuis op een weg waar ik al heel vaak gelopen heb in de bijna 15 jaar dat ik serieus aan hardlopen doe. De laatste 3 km zou ik nog wel kunnen volhouden.

Een mooie loop, op een redelijk tempo en een goed verloop. Toppie!

15 mei 2013, lange duurloop
17,31 km in 1u:39m:19s (5:44 min/km)
5 km in 28m:37s (5:43 min/km)
5:38, 5:43, 5:44, 5:49, 5:43 min/km
5 km in 28m:40s (5:44 min/km)
5:50, 5:39, 5:47, 5:48, 5:36 min/km
5 km in 28m:52s (5:46 min/km)
5:46, 5:48, 5:49, 5:40, 5:49 min/km
2,31 km in 13m:10s (5:42 min/km)
5:40, 5:45, 5:39 min/km

Bedankt voor het lezen en loop ze!