De Lelieloop 2013

Twee dagen na de Nationale Lenteloop, op Tweede Pinksterdag, zou ik in Etten-Leur meedoen aan een 10 km wedstrijd met de naam De Lelieloop, genoemd naar de molen die wordt gesponsord door deze loop.

Zoals ik gisteren al schreef, op deze loop zou ik niet voluit gaan; het zou evenwel minstens een intensieve duurloop worden. ’s-Morgens bij het opstaan (half zes, anderhalf uur voor de wekker afging) had ik al gemerkt dat mijn hartslag in rust nog maar 7 slagen per minuut te hoog was. De Lelieloop overslaan was niet nodig, noch inhouden, maar wel luisteren naar mijn lichaam, hoofdzakelijk naar de benen.

Na het inlopen op het nieuwe parcours in de motregen had ik door dat ik wel wat stijfjes was, maar niet echt moe. De 48 minuten die ik op het oog had kon ik verlagen naar 47 minuten. De eerste twee van de vier ronden zou ik proberen om me enigszins daaraan te houden, via de Virtual Partner op mijn Garmin Forerunner 310XT.

Na het tweede rondje had ik al door dat een rondje langer was dan 2500 meter (zo’n 30 tot 40 meter), want mijn Autolap ging steeds eerder af vòòr de aangegeven markeringen voor 1 en 2 km en de doorkomst op 5 km. Gelukkig bleef ik gemiddeld onder het tempo van 4:42 min/km (tempo voor een eindtijd van 47 minuten), dus veel zorgen hoefde ik me er niet over te maken.

Met het ingaan van de derde ronde begon ik te versnellen naar een tempo tussen de 4:33 en 4:37 min/km. Dit voelde bekend aan, omdat ik dat twee dagen geleden ook liep. Het was jammer dat het parcours niet erg inspirerend was, maar dat werd voor me goed gemaakt door het inhalen van lopers. Ik veegde ze een voor een op.

Bij het naderen van de molen kwam clubgenoot (en latere winnaar) Edward Geertse voorbij stuiven en ik wenste hem succes met zijn overwinning, omdat hij met zijn laatste rondje bezig was en alleen liep. Aanstaande zondag wil hij proberen om in Leiden in de buurt van de 2u:30m op de marathon te geraken, wat in Rotterdam jammerlijk was mislukt. Hij finishte vandaag in een hoge 34er, terwijl normaal een lage 34 minuten kan lopen. Hij had zich dus gespaard, zoals de opdracht was.

Bij het ingaan van mijn vierde ronde probeerde ik te versnellen naar 4:20 min/km, maar de vermoeidheid van afgelopen zaterdag begon nu op te spelen. Ik had al iets daarvan gevoeld in het derde rondje, maar kon het toen nog negeren. Nu moest ik in de laatste kilometer wat afremmen naar 4:37 min/km omdat mijn benen begonnen te verkrampen. Ik zou onder de 47 minuten finishen en een eindsprint was het me niet waard. Ik zou behoudend blijven lopen.

Jammer voor de enkele lopers die ik in de negende kilometer had meegetrokken in mijn tempoversnelling. Ik moest ze op het eind laten gaan. Ik hoop dat ze een goede tijd hebben neergezet voor hun doen.

De eindtijd bleek later 46:48 te zijn, een brutotijd, want er werd zonder chip gelopen.

20 mei 2013, De Lelieloop, Etten-Leur (NB)
10 km in 46m:48s (4:41 min/km
5 km in 23m:21s (4:40 min/km)
4:40, 4:43, 4:38, 4:36, 4:44 min/km
5 km in 22m:45s (4:33 min/km)
4:33, 4:37, 4:37, 4:22, 4:35 min/km
157 m in 0m:42s
4:25 min/km

Er stond nabij het 1 km punt een verzorgingspost op het parcours met bekers water en sponzen. Ik heb mijn eigen spons niet gebruikt, omdat het toch motregende. Ik gebruikte de sponzen van de organisatie om mijn hoofd koel te houden. Geen idee of dat nodig was, maar het schaadde in elk geval niet. Achteraf had ik geen dorst, alhoewel thuis bleek dat ik een kilo afgevallen was (vochtverlies). Ik had wel honger, want het was al na een uur ’s-middags toen ik thuis kwam.

Aanstaande zondag staat er voor mij een 15 km op het programma in Den Bosch, de Vestingloop, waar ik vroeg aanwezig moet zijn. Er zijn ruim 4500 lopers ingeschreven en velen zullen waarschijnlijk hun bescheiden op de dag zelf ophalen bij het inschrijfbureau. Als het parcours het toelaat wil ik weggaan op een eindtijd van 72 minuten (4:48 min/km) en dan kijken in de laatste 5 km of ik kan versnellen. Ik sluit een tijd van 70 minuten en nog wat seconden niet uit.

Op 2 juni, over bijna twee weken, zal ik een 10 km lopen in Rondje Rijen, waar ik denk ik wel mag uitgaan van een tijd tussen de 45 en 46 minuten, op basis van wat ik nu kan lopen en hoe snel mijn progressie verloopt.

Bedankt voor het lezen en loop ze!