Vestingloop ’s-Hertogenbosch 2013

Een wedstrijd over 15 km op een gecertificeerd parcours, dat is wat me te wachten stond op 26 mei 2013 in Den Bosch. Om 14.15 uur ging de meute van start op een winderig parcours (23 km/u), bewolkt en 11 graden Celsius. Afgezien van de wind was het ideaal loopweer.

Het wedstrijdvak had slechts een handjevol mannen en vrouwen die moesten proberen om de snelle business- en prestatielopers te weerstaan die achterop kwamen. De eerste vier kilometer werd ik constant ingehaald. Omdat er genoeg ruimte was, vormde dat geen enkel probleem. Van wat ik hoorde van een prestatieloper, was dat achterin zeker niet het geval. Daar was het te druk om in je ritme te komen tot de vier kilometer.

Mijn plan was om op een uur en elf minuten uit te komen, of nog iets daaronder. Gezien de sterke wind zat een veel snellere tijd er niet in, alhoewel ik stilletjes gehoopt had op een tijd in de 69 minuten. Meteen vanaf de eerste meter ging het tempo naar 4:33 min/km op mijn Garmin.

De stukken in het buitengebied waren goed te belopen en de kilometers kwamen grotendeels overeen met de kilometers op de GPS (ook bij mensen om me heen). In de binnenstad was het een ander verhaal. De ideale lijn vinden is zowat onmogelijk door alle stoepjes op en af. Dan zijn er de scherpe bochten die je totaal niet scherp kunt nemen. Dat is extra meters maken.

Ik liep van begin af aan voluit en bleef dat zo’n beetje doen tot kilometer 9, waar ik een kleine inzinking kreeg (10 s/km langzamer dan het gemiddelde, een duidelijk uitschieter). De zware inspanning die ik moest leveren betekende dat ik de wedstrijd als waas meemaakte en ik kan me maar weinig herinneren van wat onderweg gebeurd is. Ik was te druk bezig met mijn lichaam te pushen om meer prestatie te leveren.

Wat ik in elk geval niet deed was me maar iets aantrekken van de Virtual Partner. Door de druk van de sub 1 uur “prestatielopers” bleef ik aandrang voelen om het tempo hoog te houden. Weerstand daartegen bieden was zowat onmogelijk. Na het 5 km punt ben ik maar overgeschakeld om op GPS tempo te lopen, wat soms onder de 4:30 min/km uit kwam bij stukken wind achter en vals plat naar beneden. Helaas heb ik het 6 km punt niet gezien en om me heen vragend was ik niet de enige. Het was er wel, zo hoorde ik achteraf, maar enigszins verscholen achter een verzorgingspost (alleen water, geen sponzen).

Het parcours bestond uit een halve lus naar een grote lus om een plas heen, gevolgd door een halve lus terug naar het centrum. Dit maakte bij elkaar een cijfer 8 op zijn kant (het symbool voor oneindig). Terwijl op de lus rondom de plas de wind nu eens achter, dan eens voor stond, stond die op de lus terug naar het centrum pal tegen, alle 23 km per uur wind tegen. Dit was voor mij (en een aantal anderen met wie ik napraatte) toch wel het zwaarste stuk, waar velen wat moesten laten liggen qua tijd.

Eenmaal terug tussen de huizen van ’s-Hertogenbosch, nog een kilometer van het centrum verwijderd, begonnen lopers me voorbij te razen, terwijl ik er helemaal doorheen zat. Het enige wat ik nog wilde is onder de 71 minuten finishen en dat is dus net gelukt.

26 mei 2013, Vestingloop, ’s-Hertogenbosch (NB)
13 km in 1:10:55 (4:44 min/km)
60ste uit 84 lopers overall
14de van 16 lopers mannen 45 t/m 54 jaar
5 km in 22:47 (4:33 min/km)
4:34, 4:42, 4:37, 4:53, 4:45 min/km
5 km in 23:14 (4:39 min/km)
?, 4:35, 4:41, 4:43, 4:41 min/km
5 km in 24:10 (4:50 min/km)
4:43, 4:48, 4:49, 4:45, 5:04 min/km

(tempo’s gebaseerd op de kilometers van het parcours, niet op die van de GPS-meting)

Zo te zien aan de tijden op de vijf kilometer, was dit een snellere versie van de Nationale Lenteloop, een week geleden, maar andersom. Toen begon het relatief langzaam en kon ik het tempo opvoeren. Nu moest ik vechten tegen de wind om niet al te veel van het starttempo te verliezen. Tactisch gezien was dit ook de beste manier om deze wedstrijd te lopen. Lopers om me heen bleven zo’n beetje om me heen lopen. Dat zegt mij dat ik mijn energie redelijk egaal verdeeld heb. Het 17 s/km verschil tussen de eerste en laatste 5 km is te verklaren door de sterke tegenwind op de terugweg.

Er was mij verteld dat de sfeer in Den Bosch fantastisch was, maar iets zegt me dat het gure weer van vandaag de toeschouwers niet echt in een jubelstemming kon brengen. Ja, er was geklap en gejuich, maar hoofdzakelijk in de stad en incidenteel. Totaal onvergelijkbaar met wat ik in Tilburg heb meegemaakt tijdens de Ten Miles, want dat is echt een volksfeest met live muziek en straatbandjes, weer of geen weer. Zelfs de Bergse Monumentenloop had meer sfeer (alhoewel het toen flink warmer was).

Ik heb niets te klagen, uiteraard, want alles was tot in de puntjes verzorgd. Sfeer was vandaag echter afwezig. Misschien was het beter bij de Marikenloop in Nijmegen, die ook vandaag was, of de marathon van Leiden, ook vandaag.

Bedankt voor het lezen en loop ze!