Herstellen van de wedstrijd en nadenken over de toekomst

De wedstrijd gisteren in de zware tegenwind heeft veel van me gevergd. Na thuiskomst moest ik extra oefeningen doen om mijn linker hamstring te ontspannen, want de kramp schoot er telkens in. En nog steeds voelen de hamstrings wat stijfjes. Vandaar dat er vandaag een hersteltraining gedaan werd, in plaats van wat op het programma stond, 10 maal 400 m, met 400 m herstelpauze.

27 mei 2013, herstelloop
8,59 km in 51m:26s (5:59 min/km)

Het was aangenaam warm, veel aangenamer dan gisteren in Den Bosch. Dat zal de benen ongetwijfeld goed gedaan hebben. Hopelijk ben ik morgen genoeg hersteld om in de nieuwe subgroep te trainen (43 tot 44 minuten op de 10 km).

Nu ik toch zit te luilakken (grapje!), is er tijd voor wat nadenken over de toekomst.

Voor de langere termijn heb ik daarom zomaar even wat extreem ambitieuze doelen op het chat’n’run forum gegooid,

10 km in minder dan 40 minuten, half september 2013
15 km in minder dan 60 minuten, half oktober 2013
20 km in minder dan 80 minuten, half november 2013

Uiteraard leidde dit tot commentaar en een goede discussie over doelen, ambities en haalbaarheid.

Een beproefd systeem is het jaar onder te verdelen in vier seizoen:

  • lange afstanden op de weg in het voorjaar, met de wedstrijdafstanden steeds korter naar de zomer toe
  • baanwedstrijden in de zomer
  • lange afstanden op de weg in het najaar, met een aanloop van kortere afstanden als overgang
  • crossen in de winter

Tenzij je erg sterk bent, laat je tenminste een van deze vier weg en doet daarvoor in de plaats een herstelperiode, met eerst afbouw, rust en dan opbouw. Als je prestatieverbetering nastreeft is dat een duurzame manier om je seizoenen in te delen.

Iets om over na te denken en om wellicht die doelen wat aan te passen. Veel hangt ervan af hoe het allemaal verloopt. In elk geval moet ik voor 2014 met een plan komen dat zin maakt en niet, zoals dit jaar, zo maar lukraak inschrijven voor wedstrijden, omdat ze toevallig in de buurt zijn.

Bedankt voor het lezen en loop ze!