Je verantwoording nemen

Hardlopen kan zo bevrijdend zijn, omdat het iets is waarin je het meeste zelf kunt bepalen; zelf je doelen stellen, doen wat nodig is om die doelen te bereiken en de vruchten plukken van al je harde werk. Het is typisch iets dat je voor jezelf doet, als zelfverbetering.

Als je dan eenmaal een doel gesteld hebt, in een soort van droomtoestand van half om half hoop en kennis, volgt het actieplan, de stappen die je dient te ondernemen om dat doel te bereiken. Verder heb je reserveplannen nodig voor het geval zaken niet zo lopen als je gehoopt had.

Wat doe je bijvoorbeeld als je geplaagd wordt door aankomende blessures door overbelasting? Laat je het een blessure worden, of ga je op zoek naar superieure kennis (Google) om dat pijntje te verlichten en de oorzaak bij de wortel aan te pakken? De oplossing “rust nemen” is niet altijd wat je wilt, noch nodig. Een pijntje is geen blessure en hoeft het niet te worden als je er op tijd bij bent.

Zo heb ik nu bijvoorbeeld last van de buitenkant van mijn rechterknie. De peesplaat is lichtjes geïrriteerd. Via een zoekopdracht op Google kwam ik er achter dat het leggen van een compres met ijs verlichting brengt, maar dat het versterken van de regio rondom de knie herhaling voorkomt. De oefeningen die erbij stonden heb ik dus opgenomen in mijn routine van dagelijkse oefeningen. Dat is dus verantwoording nemen voor je acties (prestatieverbetering kan leiden tot blessures als je niet goed oppast).

Natuurlijk zijn zulke oefeningen saai, vergeleken met het hardlopen zelf, wat op zich ook niet opwindend is, behalve in wedstrijden. Ik weet van mezelf dat ik saaiheid snel beu ben, dus het minder saai maken is wat ik als oplossing heb. Ik luister naar podcasts onder het doen van de oefeningen als ik bemerk dat de saaiheid me gaat irriteren. De oefeningen gaan me dan veel makkelijker af.

Klagen over problemen doet die problemen niet weggaan; een oplossing vinden bij ieder afzonderlijk probleem weer wel. Je favoriete sport benaderen als een volwassen persoon is wellicht niet wat je voor ogen had toen je met hardlopen begon. Dit zou een bevrijding van de dagelijkse sleur moeten zijn. Discipline maakt het zoveel minder leuk, want je kunt niet meer doen wat je zou willen.

Fijn, doe dan vooral wat je wilt, tot je een blessure oploopt en je afvraagt waarom het leven zo wreed is dat zoiets gezonds als hardlopen zoveel pijn oplevert. Je leert vanzelf de waarde van discipline, je legt jezelf vrijwillig beperkingen op. Het doel bereiken is hier de hoofdzaak, niet het opgaan in geneugten en een runner's high. Dat laatste is slechts een aangename bijzaak.

En alhoewel het doel voor 2013 is om een gezond gewicht te bereiken, speelt het doel van 2014 reeds een rol, het lopen van een marathon binnen de drie uur.

Wat moet je kunnen om de marathon binnen de drie uur te kunnen lopen? Een vuistregel is dat de eindtijd van een marathon ligt tussen de tijd die je nodig hebt voor een halve marathon, maal twee, plus tussen de tien en twintig minuten. Voor een marathon in 180 minuten moet je de halve marathon ergens tussen de 80 en 85 minuten kunnen lopen, sneller is beter.

Voor 80 en 85 minuten op een halve marathon kom ik uit op respectievelijk 35:15 en 37:30 minuten op de 10 km. Dàt is de basissnelheid die je moet hebben voor een marathon in drie uur.

Om dat niveau te bereiken, moet er nog veel gewicht af. Mijn schatting is dat ik optimaal getraind met 80 kg ongeveer 44 minuten doe over een 10 km wedstrijd. Voor 9 minuten minder moet er minstens nog 18 kg van die 80 kg af. Natuurlijk is er ook een langdurig en steeds specifieker trainingsprogramma voor nodig. Gelukkig zitten er mensen in mijn loopgroep die rond de drie uur kunnen lopen op de marathon en navenant trainen. Ik moet daarom proberen om zoveel beter in conditie te komen dat ik in die groep lopers kan meedoen aan de training en voorbereiding op de marathon.

Iedereen wil wedstrijden winnen, maar weinigen willen doen wat nodig is om dat te bereiken, als het binnen de mogelijkheden is om het inderdaad te bereiken. Het is net als beroemd zijn. Velen willen het, weinigen willen doen wat ervoor nodig zou zijn.

Bedankt voor het lezen en loop ze!