Rondje Rijen 2013

Op de eerste zaterdag van juni werd een Atletiekunie wedstrijd over 10 km georganiseerd door AV Spiridon in Rijen, met de toepasselijke naam “Rondje Rijen”. Het evenement (er is ook een 5 km en een kidsrun) was al jaren een favoriet van mij en ondanks dat het parcours gewijzigd was en er werk aan het spoor was, ben ik toch komen opdagen.

Doordat ik in Breda lang op de NS bus moest staan wachten (45 minuten in plaats van de 20 minuten volgens 9292.nl en de ns.nl website) was ik wat aan de late kant bij het inschrijfbureau (17.10 uur). Een pijnlijke val op de knie door een loszittend opstapje en een lichtelijk stijve knie naderhand maakte dat de voorbereiding “niet optimaal was”, op zijn zachts gezegd.

Enfin, de start was om 18.00 uur en een eindje voorbij de finishlijn (een ronde van het nieuwe parcours is namelijk iets langer dan 2500 m). De sfeer bij de start was ontspannen, ook bij de favorieten op een podiumplaats. Dat de accommodatie niet meer was dan een stel party-tenten tegen het zicht, maar niets hielp tegen de gure Noordenwind, was al snel vergeten. Vort met die geit!

De kilometers stonden netjes aangegeven en de afstand was in totaal minstens 10 km. Ik heb geprobeerd de ideale lijn te volgen, maar kwam desalniettemin uit op 113 m extra, zo’n 28 m per ronde. Weliswaar liep je grotendeels over straatklinkers, maar de slimme loper kon kiezen voor stukjes op de stoep te lopen, om zo de voetzolen te sparen. Over het parcours was dus eigenlijk niks te klagen.

Mijn persoonlijke wedstrijd was niet zo voortvarend. Ik ging wel weg op 45 minuten (4:30 min/km) via de Garmin Virtual Partner, maar moest dat plan na 4 km laten varen. De knie deed geen pijn of zo, maar het liep niet soepel. Ik moest te hard werken om het tempo vol te houden. Daarom besloot ik wat te matigen, zodat ik tenminste de 10 km zou uitlopen, ook al was het in een matige tijd.

Het tempo schoot omhoog bij het ingaan van het derde rondje, wind tegen. Even kwam in me op om bij de derde keer passeren van de doorkomst uit te stappen. Gelukkig kon ik me in het laatste rondje motiveren om nog even diep in het rood te gaan en er wat van te maken. Een hoge 46 minuten zou er nog wel in moeten zitten.

In plaats van dat ik ingehaald werd, begon ik nu mensen die mij in ronde 3 inhaalden terug te pakken. Het tempo daalde weer in de richting van de 4:30 min/km dat ik in het begin aanlegde. Bij de laatste kilometer ging er een lichte turbo op en bij het ingaan van de stationsstraat naar de finish toe ging de volle turbo erop. Toen ik zag dat ik bijna boven de 47 minuten zou uitkomen in mijn huidige tempo, begon ik aan te zetten voor een sprint (3:15 min/km).

Terwijl mijn naam omgeroepen werd door de microfonist, drukte ik het knopje van mijn Garmin in (lap) en dan nog een keer (start/stop). Nahijgend kon ik genieten van een sub-47 minuten uitslag. Het was niet de 45-plus die ik gehoopt had, maar gezien de omstandigheden niet slecht. Later bleek de brutotijd (er was geen nettotijd) 46:53 te zijn.

1 juni 2013, Rondje Rijen
10 km in 46:53 (4:41 min/km)
5 km in 22:42 (4:32 min/km)
4:27, 4:30, 4:31, 4:34, 4:40 min/km
5 km in 23:41 (4:44 min/km)
4:47, 4:56, 4:46, 4:41, 4:30 min/km
0,113 km in 29 s (4:12 min/km)
(tussentijden volgens GPS afstandsmeting, niet wat op het parcours zelf stond aangegeven)

Ik heb alles gegeven wat er gezien de omstandigheden (stijfheid van het lange wachten, lichte knieblessure) mogelijk was en was behoorlijk uitgeput. Thuis viel ik na het douchen, oefeningen doen en de katten te eten geven als een blok in slaap.

Bedankt voor het lezen en loop ze!