Stukje hollen in het bos

Op de dag van de Brabantse Wal Marathon had ik niet veel hoop op een loopmaatje voor het wekelijkse rondje van 10 km door het bos voor iedereen die mee wil, lid van Spado of niet. De start is zondags om tien uur 's-morgens in het gemeentelijk bos bij de ingang naar de Heidetuin, op de Balsedreef, net buiten Bergen op Zoom. Het richttempo is rond de 10 km per uur. Er is geen inschrijfgeld.

Ik besloot na 3 km inlopen vanaf thuis te wachten tot 5 over tien bij de ingang naar het bos. Om 10.03 uur arriveerde Léonhard per auto en maakte het loopgroepje voor vandaag compleet, twee man dus.

Het tempo lag aanvankelijk op een lekker aanvoelende 6:12 min/km, praattempo, wat zelfs nog wat zakte naar 6:33 min/km. We kwamen wat mountainbikers tegen, maar lang niet zoveel als gewoonlijk en nauwelijks wandelaars of hardlopers, afgezien van het groepje van Alex van Tilburg (Spado trainer). Op een gegeven moment gooide mijn loopmaatje het tempo even wat omhoog en ik kon maar net volgen met mijn vermoeide benen (de dag ervoor voluit gegaan in een wedstrijd).

Dit was een prima voorbereiding voor aanstaande woensdag, zo stelde de ander. Na een paar honderd meter op inlooptempo, ging het tempo weer omhoog, nu in een wat bedaarder tempo dat ik kon volgen. Met nog 2 km te gaan ging het tempo richting wedstrijdtempo, net onder de 5 min/km en in de laatste 400 m ging het tempo nog verder omhoog, naar 4 min/km in de laatste 200 m, waar Léonhard van me af liep, omdat ik geen zin had in een accute blessure van de reeds vermoeide benen. Door al die tempoversnellingen bleven we net binnen het uur.

2 juni 2013, gezamenlijke bostraining (gele route)
12,98 km in 1u:18m:15s (6:02 min/km)
inlopen op mezelf, 3 km in 19:15 (6:25 min/km)
6:36, 6:17, 6:23 min/km
rondje bos, 9,98 km in 59m:00s (5:55 min/km)
6:13, 6:33, 6:33, 6:23, 6:01 min/km
5:55, 5:38, 6:04, 4:58, 4:50 min/km

Bij het napraten koelden mijn benen te veel af en kreeg ik krampscheuten in mijn linker hamstring. Ik besloot wandelend en dribbelend terug naar huis te gaan, om na een lange warme douche wat rekoefeningen te doen, zoals ik gewend ben (kost me zeker 30 minuten extra, maar ik vind dat een goede tijdsbesteding om blessures te voorkomen).

Dit was niet de hersteltraining waarop ik gehoopt had, met vóór het opstaan die morgen een verhoging van de rusthartslag van 10 slagen en een gevoel van zware vermoeidheid. Voor morgen staat er gelukkig nog een hersteltraining op het schema, 45 minuten op D1 (5:45 min/km en langzamer), inlooptempo dus. Omdat ik mijn eigen baas ben, die training, zal het daar ook wel op uitkomen.

Dinsdag (in feite maandag tot en met donderdag) is de kleedruimte van de atletiekbaan op sportpark Rozenoord 's-avonds in beslag genomen door de organisatie van de avondvierdaagse, voor eventuele calamiteiten, die voor zover ik weet nog nooit opgetreden zijn. Er zou overleg plaats vinden zodat wij (Spado) twee van de vier kleedruimten voor ons mochten houden en we tenminste naar het toilet kunnen en een slok water kunnen drinken indien nodig. Ik heb er weinig hoop op dat de Wandelende Krabben wil toegeven op iets wat ze al jaren vier avonden achter elkaar voor niets krijgen, terwijl wij er zelf het hele jaar door voor moeten betalen aan de gemeente Bergen op Zoom en waar een deel van de ledencontributie aan besteed wordt. Een beetje inschikkelijkheid zou hier op zijn plaats zijn.

Ach ja, wat er ook gebeurt, we redden ons wel weer.

Bedankt voor het lezen en loop ze!