Lopen met de groep in het bos

Zoals iedere zondag lopen we vanaf 10 uur ’s-morgens in het bos een rondje van 10 km langs de route die grotendeels staat aangegeven door paaltjes met een gele kop (“gele paaltjes”). We wijken hier en daar ervan af, maar niet veel. De bedoeling is om te lopen op inlooptempo en het is samen-uit-samen-thuis. Dat wil zeggen dat je vooruit mag lopen op de groep als je wilt, maar uiteindelijk kom er weer naar terug.

Vandaag wilde ik mijn onlangs aangekochte Saucony Kinvara 2 aandoen, om mijn benen te laten wennen aan het lopen op een minimalistische schoen, een schoen met nauwelijks steun. Omdat ik wist dat de kans groot was dat het tempo beperkt bleef tot 7 min/km voor de groep als geheel, liep ik alvast 3 km van tevoren in op een hogere snelheid.

Dat ging dus zeer gemakkelijk. In een tempo waarop ik normaliter al aan het hijgen ben kon ik licht ademhalend lopen. De eerste twee kilometers gingen in 5:17 min/km en de laatste in 5:08 min/km. Toen ik stopte bij het afgesproken ontmoetingspunt (bij de ingang naar de Heidetuin op de Balsedreef) stonden Rob en zijn vrouw al te wachten, plus nog wat anderen. In totaal waren we met zijn zevenen, drie dames en vier heren, toen we net na tienen gingen hardlopen.

Uiteraard begon het zeer langzaam, zoals gesteld 7 min/km, maar al snel liep ik vooruit op de groep, omdat ik er zo’n zin in had, op mijn lichte schoentjes. Als dat morgen maar geen reactie oplevert; veel stretchen dus om dat te voorkomen.

Enfin, zo ging het dus de hele tijd: ik liep weg van de groep en sloot weer bij ze aan (zoals de afspraak is). Op een gegeven moment wilde Leon weer een tussensprintje doen, voor de snelheid, net als vorige week zondag, toen we met zijn tweeën waren. We deden 370 m in 90 s (4:03 min/km). Voor zulke smalle paadjes en gezien onze leeftijd ging het vrij rap.

Voor de rest van dit onderdeel (de kern van de training, lopen met de groep) liep ik steeds weg van de groep als voorheen. In het laatste stuk liepen Leon en ik nog even “serieus”, het tempo langzaam opvoerend naar zo snel mogelijk. We liepen 702 m in 3:53 min (5:32 min/km), met een piek van 3:51 min/km op het eind (voor mij dan, Leon was net even sneller daar).

Na uitgebreid nakletsen met de complete groep van 7 mensen vertrok ik terug naar huis en stopte de meting op het 16 km punt, met nog een paar honderd meter tot mijn flatje. Uiteraard was het tempo bedaard, met 6:11 min/km, want het was uitlopen. Ik had mijn taks voor de dag al gehad in het bos.

9 juni 2013, bostraining met de loopgroep
16,01 km in 1u:29m:35s (5:36 min/km)
inlopen
3 km in 15m:42s (5:24 min/km)
kern
11,85 km in 1u:06m:43s (5:38 min/km)
uitlopen
1,16 km in 7m:10s (6:11 min/km)

Bedankt voor het lezen en loop ze!