Rond de Binnenschelde

Niet meer in het bos, maar aan de andere kant van Bergen op Zoom, rond de Binnenschelde trainen. Dat was de opdracht van vandaag. Ik was het beu om elke keer op mijn snufferd te gaan bij het lopen in het bos. Natuurlijk ging ik er wel op de fiets naar toe, want in hardloopbroekje en t-shirt voorbij de binnenstad hardlopen is een beetje om opmerkingen vragen. Bovendien kun je je (niet waardevolle) spulletjes in een fietstas opbergen.

parcours Rond de Binnenschelde 2013-06-16
parcours “Rond de Binnenschelde”, gelopen op 16 juni 2013

Het weer was goed, bewolkt en een lichte neerslag (motregen). Ik heb voor ik begon met hardlopen nog een slokje sportdrank genomen, onderweg op het 12 km punt een gelletje gegeten en eenmaal terug bij de fiets de rest van de sportdrank en een mueslireep genuttigd.

Het doel was een rustige duurloop met 5 tot 8 versnellingen (strides). De afstand moest tussen de 16 en 18 km zijn (voor het 2-weken schema dat ik volg, zie het bericht Vraag en u krijgt antwoord elders op mijn weblog). Ik koos voor een grotendeels onverhard parcours en liep in de berm of naastgelegen onverharde voetpad waar dat kon. Zodoende spaarde ik mijn pezen en gewrichten, terwijl ik wen aan mijn Kinvara’s dragen. Ik gebruikte geen spons deze keer; die vond ik niet nodig, in verband met de motregen en de relatief koele temperaturen.

16 juni 2013, duurloop met strides
16,28 km in 1u:29m:08s (5:28 min/km), 89 pas/min
tempo’s per km
5:46, 5:42, 5:36, 5:19, 5:29,
5:19, 5:35, 5:17, 5:43, 5:44,
5:29, 5:16, 5:36, 5:30, 5:13,
5:10 min/km
6 strides
3,6 km, 3:27 min/km, 95 pas/min
5,5 km, 3:23 min/km, 96 pas/min
7,9 km, 3:14 min/km, 100 pas/min
11,3 km, 2:55 min/km, 105 pas/min
14,1 km, 3:05 min/km, 101 pas/min
15,5 km, 3:04 min/km, 103 pas/min

De strides voerde ik uit door 25 keer te tellen hoe vaak mijn rechtervoet twee achter elkaar de grond raakte (50 passen, ruim 100 m).

Terug bij de fiets was ik wat stijfjes en had lichte dorst, maar niks dramatisch. Ook eenmaal thuis voelde het niet aan als een extreem zware training. Ik denk dat deze er een voor de vetverbranding was.

Nu wat betreft het tempo. Toen ik begon bij zwembad de Schelp op de Boulevard klopte het momentane tempo met het rondetempo. Telkens bij het opnieuw ingaan van een ronde (lees: kilometer) startten beide tempo’s gelijk (ik had het momentane tempo bovenaan staan en het rondetempo daaronder, op hetzelfde scherm). Echter toen ik in bosrijk gebied kwam (Binnenbandseweg, Hildernisse, Vossenweg, etc.), gebeurde iets onverwachts. Beide tempo’s waren verschillend toen een ronde startte. Het momentane tempo was wat ik verwachtte, maar de waarde voor het rondetempo was veel te hoog, tot 2 min/km hoger dan de waarde van het momentane tempo.

Mijn verklaring is als volgt. Het rondetempo wordt bepaald aan de hand van het GPS signaal. Als dat gestoord is door bijvoorbeeld gebladerte, wordt er minder afstand gemeten dan in werkelijkheid is afgelegd, terwijl de tijd doorloopt. Het resultaat is een te lage snelheid volgens het horloge, wat een te hoge waarde voor het tempo inhoudt (tijd per km).

Dat verklaart waarom de rondetempo’s per km optellen op hetzelfde uitkomt als de naar GPS gemeten afstand. Het getal dat het tempo weergeeft (momentane tempo dus) is daarentegen gebaseerd op signalen van de voetsensor (mits je dat zo hebt ingesteld in het menu van de voetsensor). Deze voetsensor is zonder kalibratie binnen drie procent nauwkeurig, dus nauwkeuriger dan het rondetempo als het GPS signaal hapert.

Zolang het GPS signaal niet gestoord wordt, zijn beide tempo weergaven in feite hetzelfde als je op constante snelheid loopt. Varieert je snelheid, dan is het momentane tempo handig om daar controle over te krijgen, terwijl het rondetempo zicht geeft over een langer stuk (een kilometer), gemiddeld, zonder de pieken van het momentane tempo.

Als het GPS signaal gestoord wordt, krijg je rare waarden te zien voor het rondetempo. Als je vrij exact op tempo wilt lopen, kun je dan beter letten op het tempo dat komt van je voetsensor, de Autolap functie uitzetten en gebruik maken van de kilometeraanduiding op het parcours voor de tussentijden. De Garmin geeft je de tijd sinds de vorige keer dat je de Lap toets indrukte en als dat een kilometer eerder was, krijg je het tempo in minuten per kilometer.

Dit is nuttig voor wedstrijden waar de kilometers staan aangegeven. Die bordjes staan niet altijd even precies, maar precies genoeg voor een globale indicatie. Voor meer exact werk, van meter tot meter zogezegd, gebruik je het tempo van de voetsensor. Dit ga ik 23 juni aanstaande uitproberen in de halve marathon in Roosendaal. Ik kan bijna niet wachten tot het zover is.

Bedankt voor het lezen en loop ze!