Tropische temperaturen

Een slechte generale repetitie is een goed teken, zo zegt men. Ik weet niet of dat waar is, maar goed ging de training vandaag niet, met die tropische temperaturen. Beter gezegd, er ging van alles mis.

Ik had mijn zware trainingsschoenen aan, de Brook Adrenaline GTS 13, met daarop de footpod van Wahoo. Helaas was de knoopcel in de voetsensor leeg (wat ik niet wist) en daarom kon de footpod geen signaal afgeven. Gelukkig schakelt de Garmin Forerunner 310XT dan over op GPS. Verder had ik weliswaar een tijd staan in een dataveld op het horloge, maar het was de totaaltijd, niet de rondetijd. Ik kon ik de tijd per afstand niet handmatig bijhouden en moest derhalve op tempo lopen, gebaseerd op het GPS signaal.

Dat werd dus handmatig rondjes tellen, in de warmte, op mezelf (want ik deed de kern apart van de groep), een recept voor mislukking. De eerste herhaling van 1500 m ging nog wel en een rondje van 400 m herstel ook. Daarna was het gedaan met het uit het hoofd bijhouden. De warmte had zijn werk gedaan.

18 juni 2013, baantraining
6,97 km in 38m:56s (5:35 min/km)
1500 m, 2 x 1100 m (herstel 400 m)
1500 m in 6:42.3 (4:28 min/km)
1100 m in 4:59.9 (4:33 min/km)
1100 m in 4:53.3 (4:27 min/km)

Na de training was ik compleet van slag. Ik had duidelijk last van de hitte. Ik had wel gedronken, maar mijn lichaam was niet in staat om met de plotselinge extreme omstandigheden om te gaan. Het duurde tot twee uur na de training voor ik weer een beetje helder kon denken.

Laten we zeggen dat de verkorting van de training niet verkeerd was. Als het extreem warm is moet je aangepast trainen. Maar het was slimmer geweest als ik dat van tevoren beseft had.

Morgen zal het zelfs nog warmer worden. Dat wordt dus ’s-morgens trainen, wanneer het nog enigszins koel is. Gelukkig zal het een rustige duurloop van 6 km worden.

Bedankt voor het lezen en loop ze!