Wedstrijdvoorbereiding

Ik heb wederom in het nabijgelegen park getraind, maar nu in het weekend, met honden erbij. Op het programma stond 6 km rustig lopen, met daarin 1,5 km op halve marathon tempo. Aangezien een rondje ongeveer 1,5 km is kwam dat goed uit.

Tja, hondeneigenaren, wat zal ik er over schrijven? Laten we zeggen dat ze helemaal opgaan in hun huisdier en dat anderen vaak tweede viool spelen. In elk geval loopt de baas aan de ene kant van het pad en de hond aan de andere kant, met een lijn ertussen om passeren te ontmoedigen. Als de hond aan de lijn is, natuurlijk. Omlopen was mijn deel. Niet zo heel erg, vooral niet als je beseft dat je een mogelijke confrontatie ontloopt. Het zou een park voor ontspanning (sport en spel) moeten zijn, maar in feite is het een hondentoilet en hondenspeelplaats. Kinderen en volwassen zul je er niet snel vinden. Treurig is het wel.

Het kon me trouwens niet zoveel schelen. Hardlopen kun je ook op het gras. De GPS was aardig van slag, overigens. Terwijl de voetsensor 5:20 min/km aangaf, gaf het rondetempo 5:50 min/km aan. Achteraf bleek ook nog eens dat ik volgens de GPS dwars door het beton van een huizenblok gestormd zou zijn. In werkelijkheid liep ik netjes op het pad langs de weg en het huizenblok staat er nog, onaangetast.

Ik had besloten om het derde rondje op snelheid te lopen. Om toch nog in de buurt van 4:42 min/km als rondetempo te komen, moest ik regelmatig 3:50 min/km lopen en gemiddeld ging het zo’n 4:10 min/km.

Het laatste rondje ging weer rustig. Als afsluiting liep ik 200 m door de straat met goed zicht op de lucht en zo constant mogelijk. Gedurende 30 s bleven de tempo’s van de voetsensor en GPS gelijk aan elkaar. Onder dik gebladerte zakte het gemiddelde tempo (“rondetempo”) van 5 min/km naar 6 min/km. Mijn conclusie is dat voor het aflezen van het tempo de voetsensor in de meeste gevallen veel betrouwbaarder is dan de GPS.

22 juni 2013, wedstrijdvoorbereiding
6,14 km in 33m:37s (5:29 min/km), 174 st/min
4x 1.45 km
8:35, 8:03, 6:59, 8:14 min/1450 m
5:55, 5:33, 4:49, 5:41 min/km
172, 174, 180, 174 st/min

Morgen is het dan zover. Op tijd naar Roosendaal met de trein, zodat ik niet te lang hoef te wachten op mijn startnummer. Om 16.30 uur starten en proberen om vòòr 18.10 uur over de eindstreep te rennen.

Bedankt voor het lezen en loop ze!