Zonder GPS gelopen

Terug op de Boulevard-Noord te Bergen op Zoom, bij zwembad de Schelp voor de start van mijn training, een korte duurloop. Deze keer wilde ik zonder GPS lopen, om te zien hoe dat ging. Het bleek later dat ik ook de Wahoo footpod op mijn Brooks Adrenaline GTS 13 kon kalibreren, omdat ik een deel van de route van deze keer al eens eerder had gelopen, op 16 juni 2013.

Voordat ik de GPS kon uitzetten moest ik eerst het juiste menu zien te vinden, wat niet meevalt zonder bril als je een leesbril nodig hebt. Na minuten die op uren leken uitproberen kreeg ik het uiteindelijk gedaan. Ik kon van start.

Het eerste stuk ging richting de fietsbrug over de Markiezaatsweg, maar ik sloeg linksaf het voetpad in, langs de Binnenschelde. Omdat de zomervakantie is begonnen was het aangenaam rustig voor een zondagmiddag. Terwijl op de Boulevard de jeugd nog rapmuziek zat te blèren uit hun apparatuur, was het hier vogeltjes en het ruisen van de wind. Wat een contrast!

Zodra ik op de dijk van de Noordlandseweg was, ruim twee kilometer onderweg, sloeg ik linksaf, verder langs de Binnenschelde, en zo’n paar honderd meter verderop rechtsaf een onverhard pad op, dat me via een omweg aan de kant van het Markietzaatsmeer liet lopen, met aan de linkerkant het vlakke dijklichaam dat de Binnenschelde afscheidt van het Markiezaatsmeer. Prachtige natuur en zonder mensen met honden deze keer. Niks tegen honden, maar uit de weg gaan voor hardlopers doen ze vaak niet, zelfs niet als je zelf uitwijkt; ze blijven je tegemoet komen om je te begroeten. Dat is heel lief hoor, maar zó onpraktisch.

Niks van dat alles. Op het bruggetje terug richting de woonwijk van de Bergseplaat keek ik op de gelopen afstand, 5,21 km. Dat zou mooi van pas komen voor een kalibratie van de footpod. De rest was volgens de route die ik de dag ervoor liep, terug naar zwembad de Schelp op Boulevard-Noord. Na omkleden in trainingspak en een slok water ging ik op de fiets terug naar huis.

30 juni 2013, korte duurloop
7,43 km (gecorrigeerd) in 40m:41s (5:29 min/km), 88 st/min

De routes van deze keer en 16 juni vergelijkend kwam ik er achter dat volgens de GPS het stuk waarvan ik het punt onthouden heb (bruggetje naar woonwijk) 4,79 km was. Volgens de footpod zou het 5,21 km zijn. 4,79 delen door 5,21 geeft een kalibratiefactor van 0,919. Het geregistreerde gemiddelde tempo van 5:02 min/km wordt gedeeld door die factor, wat resulteert in 5:29 min/km. Dat komt goed overeenkomt met de beleving die ik had onder het lopen. Dit was geen matig wedstrijdtempo, eerder vlot inlooptempo, zeg maar praattempo.

Nu is dat slechts een ruwe benadering van de werkelijke kalibratiefactor, maar in elk geval een stuk dichterbij dan geen kalibratie (factor 1). Ik zou het op een atletiekbaan kunnen doen, als ik wedstrijden op atletiekbanen zou lopen (waar je die hele afstandsmeting niet nodig hebt, omdat deze voor je is gedaan).

Mijn gedachte is dat de kalibratie het beste kan worden uitgevoerd waar je traint, zodat je goede tempo’s aanhoudt in je training. In wegwedstrijden is het niet echt nodig, omdat daar vaak de kilometers gemarkeerd zijn. Wil je toch zeer precies lopen, of vertrouw je de markeringen niet, dan zou je ook voor je wedstrijdschoenen je footpod kunnen kalibreren. Ik zie niet wat dat uitmaakt, want de uitslag van de organisatie is bepalend. Vertrouw je het niet, loop er dan niet. Stem met je portemonnee.

Stapt af van zeepkist, hij doet.

Bedankt voor het lezen en loop ze!