6 minuten testloop

Een probleem waarmee ik nu kamp is dat ik stijf ben, vooral in het rechterbeen. Meteen hard er tegenaan gaan levert nieuwe blessures op. Vandaar dat ik liever wat te lang neem voor de warming-up dan het risico lopen om een nieuwe blessure op te doen.

Ik begon met 5 rondjes op het gras van het binnenveld van de atletiekbaan inlopen, met een wandelpauze in elke rond van ongeveer 50 m en een korte versnelling van 50 tot 100 m. Na een korte wandelpauze deed ik gedurende twee minuten korte sprints en terug wandelen over het gras van het binnenveld, waarbij me opviel dat ik stijfheid in de rechterknie en de hamstrings had. Na wat grondoefeningen om de knie op te warmen deed ik weer twee minuten korte sprints en terug dribbelen, gevolgd door een kilometer op de baan in 5m:22s. Hierna deed ik wederom grondoefeningen voor de knie en gedurende 5 minuten steigerungen (versnellingsloopjes), gevolgd door terug dribbelen.

Na een korte pauze begon ik aan mijn 6-minuten loop, pijnvrij door al de warming-up. Ik probeerde het tempo rond de 4:10 min/km te houden in de eerste kilometer en daarna op gevoel te lopen. In totaal kwam ik uit op 1400 m in 6 minuten 4:17 min/km. Dat kwam voornamelijk doordat de snelheid in de bochten flink lager was (boven de 4:20 min/km), vermoedelijk door stijfheid in de rechtervoet.

De cooling-down bestond uit twee rondjes tegen de richting in op het gras van het binnenveld rustig uitlopen (800 m in 5m:16s, 6:27 min/km).

Naderhand had ik last van stijfheid in mijn rechterbeen, voornamelijk de knie en voet (enkelgebied), maar niet iets wat ik kan aanduiden als “pijn” (meer ongemakkelijk, stijf). In totaal liep ik iets van 7 km hard, de wandelpauzes niet meegerekend in iets minder dan 39 minuten. De gemiddelde snelheid was lager dan afgelopen dinsdag, terwijl de totaalafstand dubbel zo lang was als dinsdag.

Het gaat de goede kant op, maar meetrainen met de groep of wedstrijden lopen zit er nog niet in.