Heen- en Weerloop september 2013

Spado organiseert tweemaal per jaar (april en september) een gezamenlijke testloop (uurloop op de weg), waaraan iedereen (lid of geen lid) gratis kan deelnemen. De bedoeling is om 30 minuten in een bepaald tempo te lopen van de start en dan na nog eens 30 minuten op hetzelfde punt terug te komen. Een half uur voor de start is er een gezamenlijke warming-up en instructie op de atletiekbaan, terwijl om 19.00 uur gestart wordt op de nabijgelegen rotonde die de Olympialaan en Huybergsebaan in Bergen op Zoom met elkaar verbindt.

Deze keer was het zo georganiseerd dat je na de instructie kon aansluiten achter de hazen, zodat je bij de start op de juiste plek stond. De snelste groep startte vooraan, met steeds langzamere groepen daarachter. Er waren hazen voor 4:30, 5:00, 5:30, 6:00, 6:30 en 7:00 min/km. Hesjes waren verplicht gezien de invallende duisternis na 19.45 uur.

Aangezien ik geen idee had van welk tempo het beste voor me was en ik tijdens het inlopen voelde dat ik zware benen had, besloot ik te starten in de 6:00 min/km groep en dan eventueel na 10 minuten naar de 5:30 min/km groep te lopen. Op de terugweg zou ik hetzelfde andersom doen, zodat ik heen en weer zo’n beetje hetzelfde liep, alhoewel niet echt op een constant tempo.

Ik had ongeveer 2 km nodig om de achterstand in te halen van de 6 min/km naar de 5:30 min/km groep op de heenweg en iets minder dan 3 km van de 5:30 min/km naar de 6 min/km groep op de terugweg.

  • totaal: 10,79 km in 59m:55s (5:33 min/km), 178 st/min
  • 6:01, 5:35, 5:06, 5:27, 5:33 (5 km in 27m:43s)
  • 5:39, 5:13, 4:51, 5:41, 5:46 (5 km in 27m:10s)
  • 787 m in 5m:02s (6:24 min/km)

Oppervlakkig gezien heb ik aan de opdracht voldaan. Ik deed even lang over het stuk heen als het stuk terug. Het tempo was verre van vlak. Als ik even afzie van het stukje wandelen bij het keerpunt, varieerde het tempo tussen de 6:24 en 3:43 min/km (9,4 en 16,1 km/u). Het is duidelijk dat de 5 min/km groep nog te snel was. Uiteraard was het zeer goed te doen geweest voor mij om vanaf de start met de 5:30 min/km groep mee te lopen.

Evenzo goed, ik ben blij dat ik de taktiek gekozen heb zoals ik die heb. De 6 min/km groep was veilig om te starten, zodat ik me in elk geval niet kapot gelopen heb (met eventueel een nieuwe blessure als gevolg). Het was immers geen wedstrijd, maar een testloop (een training). Bewust een blessure riskeren tijdens de training zou niet getuigen van veel wijsheid.

Verder staat deze testloop voor velen in het teken van de marathonvoorbereiding, alhoewel er ook beginnende lopers aanwezig waren die hun uurloop wilden aanscherpen. Voor die marathonlopers is een constant tempo belangrijk. Ik had het idee dat de organisatie voornamelijk dat op het oog had.

Een marathon zit er voor mij voorlopig niet in. Zelfs met de helft van die afstand heb ik nog problemen. Het uitbreiden van de afstand is iets waar ik me de komende tijd op ga concentreren.

Bedankt voor het lezen en loop ze!