Uurloop op mezelf

In tegenstelling tot wat ik eerder schreef, liep ik mijn uurloop op zondag, een dag later. De reden was dat ik wat stijfheid in de linkerkuit voelde. Op zaterdag voelde ik me gewoon te onzeker. Dat was op zondag ook het geval, maar omdat ik geen training wilde overslaan, trok ik al twijfelend mijn hardloopkleding aan en ging op straat staan. Tja, nu moest ik wel…

Nadat mijn Garmin een fix op de satellieten had, kon ik een stukje inlopen. Het lopen was zwaar, wat voor mij een teken was dat mijn twijfel om te gaan hardlopen terecht was. Vandaag geen heroïsche dingen doen dus. Het plan was om rond de 5:30 min/km te lopen en dat een uur vol te houden. Onder het viaduct van Randweg Noord, bij de sigarettenfabriek van Philip Morris, deed ik een paar minuten dynamische rekoefeningen. De stijfheid van vòòr het hardlopen was grotendeels weg.

De eerste kilometer ging veel te snel, zoals ik al verwacht had. Ondanks dat ik oog had op het momentane tempo, het ronde-tempo en de ronde-afstand, ging het toch nog te snel. Ik wist dat dit me zou gaan opbreken later in het uur. Na drie van zulke relatief snelle kilometers, besloot ik om de vierde kilometer rustiger te lopen en dit zo de rest van het uur zo vol te houden (3 km snel, 1 km langzamer). Ondanks mijn pogingen om langzamer te lopen, ging het niet echt langzamer, slechts 17 s/km of zo, zoals je hier kunt zien in mijn Endomondo logboek.

Na zo’n veertig minuten begon de bal van mijn rechtervoet op te spelen (pijn). Ik liep aan de linkerkant van de weg, met telkens de witte lijn als oneffenheid om op te stampen met mijn rechterschoen. Souplesse is nog niet echt aanwezig. Wellicht moet ik weer eens wat snelheidswerk inlassen in mijn training, zodat ik aan mijn looptechniek kan werken.

  • Totaal 11,26 km in 1 uur
  • km 1 t/m 4 — 5m:07s, 5m:19s, 5m:13s, 5m:26s
  • km 5 t/m 8 — 5m:16s, 5m:17s, 5m:16s, 5m:30s
  • km 9 t/m 11 — 5m:20s, 5m:18s, 5m:18s

Naderhand was ik te stijf in de spieren om hardlopend terug naar huis te gaan. Dat is een goed teken. Het zegt me dat ik iets train waar ik slecht in ben (uithoudingsvermogen). De pijn in de bal van mijn voet geeft aan dat ik (1) gewicht moet verliezen en (2) aan mijn looptechniek moet werken.

Verder mag ik stellen dat ik ruim 4 % sneller was dan bij de Heen-en-Weer loop, slechts 12 dagen geleden. En mijn 5:20 min/km over een uurloop geeft aan dat 20 km op 6:20 min/km van mijn schema haalbaar zou moeten zijn in het komende weekend, zeker als ik de trainingen op aanstaande dinsdag (1x 3 km) en donderdag (5x 1 km) uitvoer als gepland.

Bedankt voor het lezen en loop ze!