Herhaling doet wonderen

Het gaat meestal niet zoals je wilt. Training is voornamelijk omgaan met een beperkte belastbaarheid, in de hoop verbetering te veroorzaken door de manier waarop je traint, zonder over het randje te gaan en overbelast of geblesseerd te raken. Het blijft luisteren naar je lichaam, telkens en altijd.

Zondag 3 november, bostraining

 • totaal: 11,01 km in 1h:05m:59s (5:59 min/km), 170 st/min
 • 3 x 3 km (1 km) in 17m:34s, 16m:43s, 14m:23s

Iets voelde niet goed, maar almaar gelang de training vorderde ging het steeds beter. Ik was in elk geval blij dat ik voor een keer een volledige training deed (3 keer 3 km), al was de uitvoering niet echt zoals het hoorde.

Dinsdag 5 november, stadtraining

 • totaal: 7,56 km in 46m:54s (6:12 min/km), 172 st/min
 • 2 x 2 km (600 m) in 11m:23s, 11m:41s

De koude regen was niet bepaald stimulerend voor een snelle training. Bovendien loop ik niet graag op een kletsnatte atletiekbaan, die bovendien niet goed afgewaterd is (door bezuinigingen op de aanleg door de gemeente). Vandaar dat ik de stad introk, met af en toe een natte schoen in een (donkere) plas. Verder moet je vaak stoppen, omdat automobilisten geen rekening houden met hardlopers, ook al hebben die hardlopers een lichthesje aan.

Aanvankelijk had ik drie keer 2 km willen lopen, met de laatste 2 km op de baan, maar ik was te doorweekt om daarvoor de kracht en energie voor op te rakelen. Dan maar een keer vroeger naar huis.

Donderdag 7 november, baantraining

 • totaal: 9,21 km in 55m:092 (5:59 min/km), 174 st/min
 • 6 x 800 m (250 m), met elke 800 m uitgevoerd als 150 m hardlopen, 50 m dribbelen
 • serie 1: 45, 28, 39, 35 s
 • serie 2: 36, 38, 41, 41 s
 • serie 3: 30, 44, 37, 42 s
 • serie 4: 36, 39, 38, 37 s
 • serie 5: 36, 40, 37, 39 s
 • serie 6: 38, 39, 37, 38 s
 • gemiddeld: 38 s/150 m (4:13 min/km)
 • snelste: 28 s/150 (3:07 min/km)
 • langzaamste: 45 s/150 m (5:00 min/km)

Ik had er duidelijk zin in. Het was een stuk aangenamer (warmer, geen regen, geen wind) en ik voelde me uitgerust van dinsdag. Supercompensatie zullen we maar denken.

De eerste serie liep ik de eerste 150 m mee met een groepje, maar dat ging veel te langzaam voor mijn gevoel (5 min/km). Bij de tweede 150 m pikte ik aan bij lopers van een andere groep, die 200tjes liepen in 37 s of zo. Dat was dus duidelijk veel te snel om de hele training vol te houden. In serie 3 deed ik iets dergelijks, maar nu met de snelste groep van onze loopgroep. Gemiddeld kwam ik uit op 38 s per 150 m, wat overeenkomt met mijn VO2 max snelheid van 4:15 min/km. Dat lijkt me een goede snelheid voor volgende week dinsdag.

∞∞∞

Terwijl het er zondag niet zo florissant uitzag, kwam het op donderdag allemaal weer goed. Blijkbaar ben ik slecht in lange intervallen (en lange loopjes op snelheid). Voor mij genoeg reden om dat voorlopig te blijven doen. Je moet immers je zwakke punten verbeteren met training, zonder je sterke punten te verwaarlozen.

Helaas ligt de nadruk van de clubtraining deze maand op het verhogen van de basissnelheid (volgens een uitleg van de trainer) en weerstand tegen verzuring, iets waar ik niet zo veel behoefte aan heb, omdat die zaken bij mij in orde zijn. Het is juist het uithoudingsvermogen op de lange afstand die mij telkens opbreekt, iets waar anderen geen problemen mee schijnen te hebben, omdat ze wekelijkse lange (relatief langzame) lopen uitvoeren, ten koste van de basissnelheid. Dat laatste is reden voor mij om daar niet aan mee te doen. Basissnelheid is iets waar je zuinig op moet zijn, vooral omdat die met het stijgen der jaren gestaag afneemt.

Mijn hoop is dat ik de basissnelheid die ik blijkbaar nog steeds heb kan omzetten naar wedstrijdresultaten, niet door te joggen, maar juist door gericht te trainen op wedstrijdsnelheid (of daar in de buurt van). Dat zijn zware trainingen die niet altijd even goed verlopen, maar wel heel erg nuttig kunnen zijn.

Bedankt voor het lezen en loop ze!