Meer, meer, meer!

Als ik kijk wat ik deed aan trainingskilometers dit jaar toen ik nog redelijk goed presteerde en wat ik nu train per week, dan zie ik een scherp contrast. Nu zo’n 3 trainingen per week, toen 6 trainingen per week. Toen rond de 300 km per maand, nu minder dan 150 km per maand. Dat moet veranderen wil ik iets verbeteren aan mijn lichamelijke conditie.

Dinsdag 12 november, baantraining

 • totaal: 9,83 km in 58m:05s (5:54 min/km), 176 st/min
 • 6 x 800 m (300 m), elke 800 m als 4 x 150 m (50 m)
 • 1e serie 38, 38, 38, 38 s
 • 2e serie 38, 38, 38, 38 s
 • 3e serie 37, 38, 38, 39 s
 • 4e serie 38, 22*, 39, 37 s
 • 5e serie 37, 38, 38, 40 s
 • 6e serie 38, 37, 39, 39 s

*: slechts 100 m

Het doel was de snelle 150 m stukjes rond het VO2max tempo te lopen (4:13 min/km), met relatief langzaam “doordraven” (dit doordraven moest sneller volgens de opdracht van de trainer, maar ik week hier bewust van af). In tegenstelling tot wat de trainer in gedachten had (opbouw van snelheid na het sluiten van het marathonseizoen), ben ik in opbouw na een blessure en omvang aan het uitbreiden in plaats van afbouwen. Meer snelheid met minder afstand is dus niet wat ik nodig heb op dit moment.

Woensdag 13 november, training op de weg

 • totaal: 10,46 km in 1u:00m:27s (5:47 min/km), 174 st/min

De wekelijkse omvang opbouwen doe je niet door snel te trainen, maar juist rustige duurlopen in te bouwen, als “opvullers”, terwijl het snelle werk op de baan beperkte blijft tot twee trainingen per week, met af en toe een wedstrijd of trimloop in het weekend.

Alleen, dit voelde niet bepaald “rustig” aan. Qua tempo zou het rustig moeten zijn, maar ik was nog niet hersteld van de training van dinsdag en had nog last van stijve kuiten. Dat liep niet makkelijk. Onderweg had ik een paar keer de neiging om te stoppen omdat het zo zwaar viel.

Donderdag 14 november, baantraining

 • totaal: 11,14 km in 1u:04m:00s (5:45 min/km)
 • 2 x 3 km (1 km) in 14m:45s en 15m:07s

Ik trainde apart van de groep, omdat de groep korte intervallen deed en ik juist behoefte schijn te hebben aan lange intervallen. Als het goed ging wilde ik drie keer 3 km lopen, maar bij de tweede 3 km voelde ik al dat ik aan het einde van mijn Latijn begon te komen.

Aangezien ik omvang aan het uitbreiden ben, besloot ik om goed te luisteren naar die vermoeidheidssignalen en te stoppen. De anderen waren nog niet allemaal klaar, dus ik hoefde niet op mijn eentje op de baan te trainen. Als ik een volgende keer drie keer 3 km doe, zal ik de laatste waarschijnlijk wèl alleen lopen.

We doen voor mijn gevoel in de gezamenlijke training veel te veel aan warming-up, vaak wel tot drie kwartier, maar meestal een half uur. De oefeningen zijn nuttig, maar het beperkt de mogelijkheden van de training behoorlijk, vooral omdat we tussen 18.15 en 19.45 uur trainen, terwijl dit vele jaren geleden nog tussen 17.45 en 19.45 uur was. Toen trainde we zo’n 14 km per avond, nu hooguit 11 km.

De kortere training betekent dan weer wel dat meer mensen aanwezig zijn, omdat je minder lang van huis weg bent. Het tijdstip van 18.15 uur is trouwens nog een compromis; de trainer had de voorkeur voor 18.30 uur, omdat hij vanuit Roosendaal komt en er niet zelden vertraging op de weg is rond die tijd (woon-werk verkeer rond de avondspits).

Dit is veel woorden om te stellen dat er voor de gezamenlijke training niet echt ruimte (meer) is voor lange intervallen als kern van de training. Als ik lange intervallen op de baan wil lopen, zal ik dat voornamelijk alleen moeten doen, met een uitloop van de training richting de 20.15 uur (twee uur in totaal).

Vrijdag 15 november, training op de weg

 • totaal: 13,46 km in 1u:18m:38s (5:50 min/km), 174 st/min

Halverwege de maand, met ruim 92 km gelopen in 8 trainingen; dat moet al zwaar aanvoelen, omdat ik vorige maand 127 km liep in 14 trainingen. Ik liep meer afstand per training en deed meer trainingen per week gemiddeld tot nu toe deze maand. En het voelde inderdaad zwaar aan.

Op het programma stond een rustige duurloop tussen de 8 en 14 km. Het was rustig (snelste tempo 5:15 min/km), maar gemakkelijk was het zeker niet. Mijn uithoudingsvermogen is ver te zoeken op dit moment. Na ruim 13 km had ik het wel gezien. Ik liep al 3 km te denken aan stoppen en een plotseling hongergevoel maakte dat ik definitief stopte. Hongerklop kan ik niet gebruiken in de training.

Ik was wat warm aangekleed voor de temperatuur, 9 graden Celsius. Dat was aangenaam bij de start, maar na 2 km begon ik al behoorlijk te transpireren. Na de training moest ik mijn ergste dorst lessen met een paar slokken water. Als ik niet zo warm aangekleed was geweest, had ik vast niet zoveel vocht verloren en had ik me niet zo moe gevoeld tegen het eind van de training.

∞∞∞

Morgen wil ik een trimloop doen over 15 km, op de Kievitloop. Als de duurloop van gisteren (vrijdag) een indicatie is, is een tempo van rond 5:30 min/km een goede richtlijn, alhoewel ik qua basissnelheid 5:08 min/km zou moeten aan kunnen. Echter, het is voor mij beter om iets aan de langzame kant te beginnen, zodat ik tegen het eind er niet zo doorheen zit, zeker nu het zo lang geleden is dat ik zo’n lange afstand gelopen heb als intensieve duurloop (testloop of wedstrijd).

Bedankt voor het lezen en loop ze!