Kievitloop november 2013

Was ik gisteren nog wat conservatief over hoe ik mijn 15 km zou moeten indelen, vandaag bleek de training van afgelopen weken vruchten af te werpen. Afgezien van een kleine inzinking op kilometer 14, heb ik verassend sterk gelopen voor mijn conditie-in-opbouw. Dit smaakt naar meer.

  • Kievitloop Bergen op Zoom, 15 km in 3 ronden
  • 15 km in 1u:15m:15s (5:01 min/km), 180 st/min
  • 5 km in 25m:11s (5:05, 4:55, 5:06, 5:15, 4:52)
  • 5 km in 24m:53s (4:58, 4:52, 4:54, 5:08, 5:01)
  • 5 km in 25m:10s (5:02, 4:56, 5:05, 5:27, 4:40)

Het weer was bijna perfect. Windstil, 6 graden boven nul en wellicht wat vochtig. Bij het inlopen voelde ik al dat een tempo van 5:08 min/km zeer haalbaar zou zijn. Ik had een korte broek met lange pijpen, een thermoshirt en t-shirt aan, omdat ik wist dat ik flink zou gaan transpireren en een wintertenue veel te warm zou zijn.

Verder had ik twintig minuten voor de start een gelletje genomen en voor de eerste ronde een halve liter zelfgemaakte sportdrank in een flesje bij me, waaruit ik regelmatig een slokje nam. Uitdrogen zou er vandaag niet bij zijn.

De start was voortvarend en het enige lastige stuk is in kilometer 4, waar je even het bos in gaat en een scherpe bocht moet draaien op een keerpunt voor je het bos weer uit bent. De eerste twee ronden kon ik het hebben, maar de derde ronde verloor ik hier flink wat seconden omdat ik moe was.

Dit is op zich een saaie “wedstrijd” (trimloop). Er is weinig tot geen publiek langs de kant en weinig te zien wat je doet denken aan de positieve dingen in het leven. Het was daarom zaak om me richten op het lopersveld, dat in de eerste twee ronden nog best vol was. In het laatste rondje had ik drie mensen voor me lopen en wellicht vijf mensen achter me (waarvan een me inhaalde in de laatste 2 kilometer, toen ik een inzinking had). Van groepjes was geen sprake; het was ieder voor zich.

Ik had me voorgenomen om de laatste kilometer nog even “voluit” te gaan, voor zover er nog wat in het vat zat, om aan deze loop een draai te geven die deed denken aan een “drempelloop” (nou ja, soort van drempelloop, omdat het langer dan een uur lopen was). Op de laatste 500 m ging ik er dus echt aan trekken, het tempo opvoerend naar sneller dan mijn VO2max tempo, namelijk 4 min/km.

Al met al een flinke opsteker en iets om van te leren voor een volgende wedstrijd. Uitgaand van wat ik vandaag liep mag ik gerust uitgaan van 49 minuten op een 10 km afstand (4:54 min/km).

Er moet nog lichaamsgewicht vanaf en de training met lange intervallen moet volledig worden (3 maal 3 km, in plaats van 2 maal 3 km nu), zodat ik meer uithoudingsvermogen krijg op de lange afstand. Als ik zo doorga, zal ik er niet van opkijken als ik volgende maand onder de 48 minuten duik op de 10 km van de Kievitloop. Ik voel dat dit absoluut niet uitzonderlijk zou zijn.

We blijven verantwoord trainen en hopen op snellere tijden. Sneller is altijd leuker.

Bedankt voor het lezen en loop ze!