Boven de 20 km

Drie mensen van de loopgroep, waarmee ik vandaag meeliep, zullen morgen, 8 december 2013, in Oostvoorne meedoen aan het 20 km onderdeel van de Duin Trail. Vandaar dat er vandaag kort en rustig getraind werd en vandaar ook dat ik ruim een uur voor de start nog een ronde deed van circa 13 km, met het plan om achteraf ook nog wat te lopen.

Ik dacht dat het rondje dat ik voorafgaand liep ongeveer 10 km was, maar voor de zekerheid was ik iets na tien over half negen van huis vertrokken, zodat ik ruim vòòr tien uur bij de verzamelplek zou zijn. Het werd een minuut voor tien, omdat het een stuk langer bleek te zijn. Het tempo was wel goed voor een rustige lange duurloop, tussen de 6:18 en 5:41 min/km (gemiddeld 5:52 min/km).

Met z’n allen liepen we een kort rondje van ruim 5 km, met het tempo tussen de 6:01 en 6:31 min/km (gemiddeld 6:24 min/km).

Na succes gewenst te hebben aan de Oostvoorne-gangers, ging ik op mijn eentje nog een stuk lopen zodat ik ruim boven de 20 km zou uitkomen. Maar eerst wilde ik nog onder de 2 uur uitkomen op de 20 km. Hiervoor had ik een 5:41 min/km nodig. Daarna ging het tempo eraf, omdat ik op onbekend terrein was, zowel qua afstand als omgeving.

Helaas had ik weer aandrang van de darmen, waardoor ik voortijdig moest stoppen (loopt niet lekker). Gelukkig was het deze keer pas na 19 km en niet na 12 km, zoals de vorige twee zaterdagen. Mijn lichaam past zich langzaam aan het hardlopen aan, ook het darmstelsel, zo blijkt. Na de snelle kilometer en 4 km rond de 6 min/km hield ik het maar voor gezien, alhoewel ik toen nog zo’n 5 km van huis verwijderd was. Dat werd dus een uur wandelen.

  • totaal: 24,01 km in 2u:24m:17s (6:00 min/km), 176 st/min

Volgend weekend wil ik een 15 km lopen in de Kievitloop, met een tijd onder de 1u:15m, wat ik vorige keer liep, op 17 november. Om me specifiek te gaan richten op de halve marathon, wil ik dan in de weken daarop proberen om testlopen van twee uur op de weg te doen, vergelijkbaar met de testlopen die ik in het voorjaar deed, culminerend in 17,26 km in 90 minuten op 11 mei.

Uitgaand van een gewenste tijd op de halve marathon van 1u:40m, houdt dat in dat ik zo’n 25 km in 2 uur zou moeten kunnen lopen, als intensieve testloop. Ik heb een route op het oog die begint en eindigt op de verzamelplek van de groep van zaterdagmorgen en zo’n 26 km lang is. Dat heeft het voordeel dat ik mijn loopgroep nog even kan zien voor ik start, plus dat ik eventueel iemand kan meenemen met soortgelijke plannen voor het hardlopen.

Het idee voor de zaterdagmorgen voor de loopgroep is een rustige duurloop van anderhalf uur in de winterperiode op een tempo van 6 min/km. Ik wordt daar wel moe van, maar echt veel effect op het uithoudingsvermogen heeft het niet, tenminste niet voor de tijden die ik op het oog heb in wedstrijden. Uiteraard zal ik af en toe juist wel meedoen, zodat mijn lichaam rust heeft dat weekend.

Als ik morgen niet al te moe ben zal ik een 10 km duurloop met strides doen op het parcours van de Bergse Havenloop. Ik wil daar ook mijn stappenteller opnieuw ijken, omdat deze duidelijk te korte (circa 5 % korter) afstanden meet bij het lopen op de atletiekbaan.

Bedankt voor het lezen en loop ze!