Jippie!

Ik ben zeer in mijn nopjes dat ik eindelijk, na zoveel weken tevergeefs proberen weer drie keer drie kilometer kan lopen in de training. Dat is voor mij een mijlpaal naar mijn halve marathons in 2014 (Rockanje op 5 januari, Gouda op 2 februari en iets in het weekend van 8 en 9 maart 2014).

Maandag 16 december

  • totaal 14,01 km in 1u:15m:23s (5:23 min/km), 180 st/min

Vandaag gingen de nieuwe schoenen aan in een “rustige” lange duurloop. Die aanhalingstekens zijn nodig omdat het eigenlijk helemaal niet rustig ging. Het streeftempo was 5:40 min/km en daar zat ik te ver onder. Na zo’n 12 km gingen de schoenen vervelend doen; mijn voeten werden moe en mijn kuiten stijf.

Dinsdag 17 december

  • totaal 13,54 km in 1u:12m:36s (5:22 min/km), 182 st/min
  • 3 x 3 km (1 km) in 14m:22s, 14m:26s, 14m:26s

De tijden zijn nog niet zo scherp als op 11 juni van dit jaar (14:00/3 km), maar de stukken tussendoor waren wel iets sneller (5:56 min/km i.p.v. 6:30 en 6:45 min/km) en daarom was de uitvoering deze keer beter.

Iemand op het chat’n’run forum maakte mij erop attent dat het beter is om elke drie kilometer te laten volgen door een kilometer doordraven. Ik denk dat dit een aandachtspuntje is voor na de halve marathon in Rockanje. Verder liep ik niet echt constant. Het momentane tempo varieerde tussen pakweg 4:30 en 5:00 min/km, afhankelijk van de omstandigheden (wind tegen, mensen die vlak voor me lopen, lopen in de bocht, etc.). Dat moet ook beter.

Het goede nieuws was dat de trainer positief over zijn gezondheid was, alhoewel de hartoperatie bij bewustzijn geen pretje was. We blijven hopen op een spoedig herstel. Met zijn 63 jaar (10 jaar ouder dan ik) loopt hij de 10 km nog in 44 minuten; iets wat ik op dit moment niet kan.

Verder wil de trainer deze trainingsvorm inpassen voor de meer ambitieuze marathonlopers (onder de 3u:45m), omdat het zo goed is voor het onderhouden van de VO2max snelheid. Ik vrees echter dat het herstel tussen de 3 km stukken de nodige uitleg behoeft, omdat men gewend is om tussendoor langzamer te lopen dan inlooptempo (6 min/km). Dat zou deze trainingsvorm geheel teniet doen. Het moet juist zwaar aanvoelen, als een fikse testloop of een wedstrijd.

∞∞∞

Nog meer goed nieuws. Er is weer een kilo aan lichaamsgewicht af. Woog ik vorige week nog 83,5 kg, vanmorgen woog ik 82,5 kg. Dit is uitzonderlijk, omdat ik meestal niet op de weegschaal ga staan, omdat het zo sneu is om de stijging in het gewicht te zien.

Volgende week wordt het schema zwaar, omdat er geen gezamenlijke training zal zijn. Niemand wil op 24 december ’s-avonds trainen en 26 december is een officiële feestdag. Toch zal ik moeten trainen wil ik fit zijn voor 5 januari 2014. Daarom zal ik de rustdag van vrijdag en de training van donderdag verwisselen. Desnoods kan ik de training vrijdag wat rustiger lopen.

Bedankt voor het lezen en loop ze!