5,8 keer een kilometer

De twijfel rondom mijn strategie van in de Kerstperiode doortrainen blijft opspelen. Immers, velen nemen nu een rustperiode van het hardlopen, door ofwel minder te trainen, danwel rustiger te trainen. Ik heb mezelf een flinke stok achter de deur gegeven door op een wedstrijd in te schrijven op 5 januari, waarvoor ik moet blijven trainen om enige hoop op een succesvolle wedstrijd te hebben, een tijd rond de 100 minuten op de halve marathon. In het twee-weken-reces van Kerst en Oud en Nieuw mis ik de steun van de twee wekelijkse gezamenlijke baantrainingen met de loopgroep danig.

Woensdag 25 december

  • totaal 10,01 km in 54m:04s (5:24 min/km), 180 st/min

Ik was duidelijk nog moe van de training van de dag ervoor (3 x 3 km) en het ging relatief zwaar. De bedoeling was een “rustige” duurloop, maar gewoontes zijn lastig te breken. Bovendien is er de dag erop een “rustdag”, ook wel Tweede Kerstdag genoemd.

Vrijdag 27 december

  • totaal 13,53 km in 1u:14m:46s (5:32 min/km), 178 st/min
  • … 2 km inlopen in 12m:15s (6:08 min/km)
  • … 5 x 1 km (400 m) in 4m:34s, 4m:35s, 4m:36s, 4m:42s, 4m:39s
  • … 850 m in 4m:06s (4:39 min/km), niet geregistreerd
  • … 3,62 km uitlopen in 22m:08s (6:07 min/km)

De bedoeling was om zes keer een kilometer op snelheid te lopen (streeftempo 4:25 min/km). Helaas ging het ook deze keer weer mis bij de zesde keer, net als op 11 juni 2013, alhoewel de tempo’s toen beter waren (tussen 4:26 en 4:28 min/km) en ik 2,5 kg minder woog dan nu. Natuurlijk was er de wind om de langzamere tempo’s te verklaren, plus de vermoeidheid van het reizen op Eerste en Tweede Kerstdag naar familie en terug. En oh ja, ik trainde alleen, wat voor mij zware trainingen altijd moeilijker maken. Met hardlopers om me heen op de baan gaat het altijd wat makkelijker.

Punt is dat het een zware training is en met de hand de 400 m herstelpauze invoeren is blijkbaar iets wat mij niet goed afgaat. Ik drukte deze keer het stop-knopje in in plaats van het lap-knopje. Toen ik door had dat mijn stopwatch gestopt was, moest ik schatten of er al een kilometer voorbij was. Niet dus; eenmaal thuisgekomen bleek dat ik (volgens het kaartje) slechts 850 m of zo hardgelopen had. Het geschatte tempo was gelukkig weer wel goed.

∞∞∞

Als ik uitga van de tempo’s die ik kon halen ten opzichte van 11 juni, dan waren ze nu gemiddeld 4:39 min/km en toen 4:27 min/km, oftewel 2,5 procent langzamer. Toen haalde ik een halve marathon in 101 minuten. Als dat ook 2,5 procent langzamer gaat, dan kan ik rekenen op een tijd tussen de 103 en 104 minuten op de halve marathon, met een streeftempo van 4:53 min/km.

Ondertussen ben ik met een bietensap kuur begonnen, in de hoop dat het me iets voordeel geeft door gezonder te eten. Echt veel gewicht zal ik niet meer verliezen, omdat Oud en Nieuw zo kort voor de wedstrijd valt. De schade van de Kerstmenu’s was gelukkig beperkt. Ik was slechts 3 ons aangekomen. Een eiwitrijk dieet (vlees) beperkt blijkbaar de eetlust.

Die drie ons zal ik ongetwijfeld in het weekend al weer verloren hebben, waarin ik een 10 km en een 18 km met strides ga lopen.

Bedankt voor het lezen en loop ze!