Morgen een hardloopwedstrijd in Rockanje

Nog maar een nachtje slapen en het is zover. Ik ga weer eens een halve marathon lopen. De vorige keer was eind juni 2013 in Roosendaal. Deze keer zal het in het Zuid-Hollandse Rockanje zijn. De wedstrijd staat geafficheerd als een van de zwaarste halve marathons van Nederland. Het zal vast niet onder doen voor de Halve van Egmond, die zondag over een week gelopen wordt. Die wedstrijd is grootschaliger en dat moet je natuurlijk wel liggen. De reden voor mij om in Rockanje te lopen is dat ik met het openbaar vervoer ben. In Egmond kan ik niet op tijd aan de start verschijnen, maar in Rockanje wel. Desondanks is het 2,5 uur reizen (met veel wachten) voor een afstand over de weg van pakweg 58 km. Gelukkig stopt de bus vlak bij de start en hoef ik maar twee keer over te stappen (trein, metro, bus).

Zaterdag 4 januari

  • 5,82 km in 32m:24s (5:34 min/km), 178 st/min
  • … 2 km inlopen in 11m:41s (5:51 min/km), 174 st/min
  • … 1,54 km op wedstrijdtempo in 7m:22s (4:47 min/km), 184 st/min
  • … 2,29 km uitlopen in 13m:21s (5:50 min/km), 174 st/min

Op het gedeelte dat ik op wedstrijdtempo probeerde te lopen ging dat niet helemaal goed. Terwijl mijn momentane tempo beneden de 4:30 min/km zat (en het ook zo aanvoelde), gaf de GPS aan dat het tempo richting de 5 min/km ging. Ik neem aan dat hier de GPS-ontvangst enigszins gestoord was. Op de grafiek hieronder kun je vier duidelijke dips zien (twee na de 2,4 km, een rond de 3 km en een rond de 3,3 km). Telkens daarna ging het tempo langzaam weer richting het momentane tempo en er overheen (volgens de GPS liep ik sneller dan mijn momentane tempo). Natuurlijk was 4:30 min/km te snel voor mij en om te compenseren ging ik langzamer dan 4:42 min/km lopen. Toen ik dat zag, versnelde ik weer.

1,54 km op wedstrijdtempo

Ik heb achteraf de afstand opgemeten op de kaart en die klopte met wat de GPS als totaalafstand voor de training weergaf. Natuurlijk verwacht je zoiets op lange rechte stukken weg, waar af en toe goede ontvangst is van het GPS-signaal. Echter, als je in een wedstrijd op vast tempo wilt lopen, dan is dit erg storend. Een 20 s/km verschil tussen wat je werkelijk loopt en wat de GPS denkt dat je loopt, maakt dat je het tempo te veel opvoert en je voortijdig vermoeid raakt.

Lopen op het momentane tempo is dan waarschijnlijk slimmer. Pas bij eventuele kilometerpunten kun je opmaken of je achter loopt op het schema. Het tempo volgens GPS bij een slechte GPS ontvangst geeft duidelijk een vertekend beeld en doet voorkomen dat je veel meer variatie in het looptempo hebt, van seconde tot seconde, dan je eigen beleving. In een training is dat nog daaraan toe, maar in een wedstrijd kan zoiets je uit de concentratie brengen.

Dat is goed om weer eens te beseffen voor morgen in Rockanje. De eerste paar kilometers zal het even aftasten zijn hoe het streeftempo aanvoelt en dan op het strand ook weer eens, omdat de ondergrond anders is. Eenmaal terug op de verharde weg is het volle bak om tijd goed te maken en proberen om onder de 100 minuten te geraken.

Bedankt voor het lezen en loop ze!