Hersteld

Hardlopers die duurzaam willen hardlopen (voor hun lichaam), zorgen dat ze naast trainingsprikkels vooraf ook herstel inbouwen in hun training na een zware wedstrijd. Het is niet altijd meteen duidelijk op de dinsdag na een wedstrijd op zondag dat herstel nodig is, maar de ervaring leert dat voorzichtig zijn de betere keuze is wanneer het aankomt op wat je gaat trainen die dag.

Maandag 6 januari

  • 10,45 km in 1u:01m:24s (5:52 min/km)

Ik was deze keer de stappenteller vergeten (zaten nog op mijn wedstrijdschoenen), maar dat maakte voor de training niet veel uit. De benen waren nog loom, het tempo laag, de buitentemperatuur zeer aangenaam (15 graden boven nul).

Dinsdag 7 januari

  • baantraining, 11,53 km in 1u:01m:34s (5:21 min/km), 178 st/min
  • … inlopen 3,20 km in 20m:21s (6:21 min/km)
  • … kern: 6 x 1000 m (400 m dribbelen) in: 4m:44s, 4m:36s, 5m:03s, 4m:55s, 4m:49s, 4m:30s

Na de rustige training van de dag ervoor was ik vol met energie. Toch wist ik dat ik de rem erop moest houden en apart trainen van de groep (die een zwaar programma had). Er zat wat variatie in de tempo’s, omdat ik telkens meegezogen werd door passerende lopers.

Ik had een voetsensor op mijn schoen, met een kalibratie factor van 977. De afstand die het horloge (GPS uitgeschakeld) aangaf voor 2,5 rondjes in baan 1 lag tussen de 1030 en 1060 m, met een gemiddelde van 1040 m.

Achteraf heb ik daarom de kalibratie factor verlaagd naar 939, zodat de gemeten afstand en werkelijke afstand hopelijk wat dichter bij elkaar komen. Ik merkte afgelopen zondag dat het momentane tempo volgens de voetsensor aanzienlijk hoger lag dan het gemiddelde tempo volgens GPS meting. Natuurlijk had ik toen andere schoenen aan dan op deze training.

∞∞∞

Bedankt voor het lezen en loop ze!