Snelle training

Zoals ik de vorige keer al schreef, kom ik duidelijk harde kilometers te kort in de training voor een goede tijd op de halve marathon. Ik ben niet voor een marathon aan het trainen en dien daarom zaken als lange duurlopen op lage snelheid te vermijden. De halve marathon afstand kent geen man met de hamer en ervoor trainen is verspilde moeite.

Zondag 9 februari

  • bos en stad: 21,83 km in 2u:07m:59s (5:52 min/km), 176 st/min

Dit was een training in vier delen. Ik was te laat vertrokken van huis om op tijd bij de loopgroep te zijn (een minuut te laat). Gelukkig gaf de leider Rob uitleg over hoe hij het niet goed vond dat hij op een gegeven moment helemaal alleen liep, omdat hij vanwege hartproblemen de groep niet kon bijhouden. Het is samen uit, samen thuis. Kleine uitstapjes mogen, zolang we maar als groep bij elkaar blijven, min of meer.

Dat zwerven deed ik dus maar, want er werd te vaak gewandeld om de leider zijn hart gelegenheid te bieden op verhaal te komen. Ik liep ongeveer 2 km meer dan de groep. Na het lopen ging een van de lopers naar huis, mijn richting op, en ik besloot om mee te lopen. Na zo’n 5,5 km met voornamelijk wind achter waren we bij haar huis. Ik ging nu alleen terug naar huis, nog zo’n 4 km, met hier en daar wind tegen.

Dit was weer een halve marathon afstand in een training, zoals ik me had voorgenomen om vaker te doen, zodat de afstand niet zo zwaar meer aanvoelt als ik deze in een wedstrijd loop.

Dinsdag 11 februari

  • baantraining: 12,92 km in 1u:14m:32s (5:46 min/km), 176 st/min
  • … inlopen 3,83 km in 22:22 (5:50 min/km)
  • … kern: 2 x (400, 800, 1200, 800, 400 m) in:
  • … — 1:43, 3:38, 5:34, 3:42, 1:45
  • … — 1:56, 3:52, 5:49, 3:54, 1:47

Tweede serie was bewust langzamer, omdat ik wat hoofdpijn kreeg van de inspanning tijdens de eerste serie. Wellicht was het vorige week een beetje te veel van het goede. In de laatste 400 m liep ik 200 m op met een snellere groep, op een tempo van 3:40 min/km. Natuurlijk moest ik dat in de tweede helft van de 400 m bekopen met een aanzienlijk lagere tempo.

Woensdag 12 februari

  • wegtraining: 21,30 km in 2u:06m:15s (5:56 min/km), 172 st/min
  • … run/walk/run—4 minuten hardlopen, telkens gevolgd door een minuut wandelen; bij elkaar:
  • … — 19,24 km in 1u:41m:15s (5:16 min/km) hardlopen
  • … — 2,06 km in 25m:00s (12.08 min/km) wandelen

Helaas viel de GPS uit na 4,22 km en is niet meer aangegaan tijdens de training. Het grootste deel is dus op de voetsensor gelopen.

Het ging best wel snel voor mijn doen en daarom heb ik rond de 18 km een stuk gewandeld en de stopwatch stilgezet. Daarna heb ik de oefening voortgezet tot de 21,30 km (had de Forerunner 310XT zo ingesteld).

Ik liep tot aan een keerpunt, wat mijn horloge met voetsensor aangaf als 11 km. Achteraf nameten op afstandmeten.nl gaf aan dat het eerder 11,8 km was. Ik zal deze route nog een keer moeten lopen om hier meer zekerheid over te krijgen.

Hoe het ook zij, de training was pittig, wat bleek uit mijn wandelpauze gedurende de training om bij te komen van de inspanning. Dat overkomt me bijna nooit meer tegenwoordig.

∞∞∞

Aanstaande zondag ga ik aan een 10 km trimloop meedoen. Het zal geen poging worden om mijn beste tijd van 2013 te verslaan, maar eerder een wedstrijdprikkel voor de halve marathon die ik 16 maart 2014 in Drunen ga lopen, tijdens de Drunense Duinenloop. Een tijd onder de 48 minuten zou fijn zijn voor de Kievitloop.

Daarvoor zal er nog wel getraind worden, een baantraining later vandaag en een korte wedstrijdvoorbereiding op zaterdag (als ik dat nodig vind).