Trainen volgens Galloway

Alles moet geleerd worden, ook hoe je het beste kunt trainen, gegeven de beperkingen die je hebt. Veel wedstrijden lopen is mij niet gegeven, omdat ik niet in een grote stad woon, met veel hardlopers. Ik ben daarom op zoek naar een vervanging, een aanpassing aan mijn trainingsschema die het gebrek aan wedstrijdervaring kan compenseren.

Donderdag 13 februari

  • baantraining: 10,03 km in 57m:39s (5:45 min/km), 180 st/min
  • … inlopen: 2,98 km in 18m:04s (6:04 min/km)
  • … kern: 2 series interval lopen
  • … — 2x 1200 m (100 m) wisseltempo 150 m snel (4:10 min/km), 150 draven (5:30 min/km) in: 5m:52s, 5m:51s
  • … — 4x 300 m (100 m) in: 1m:08s, 1m:11s, 1m:17s, 1m:15s

De 300tjes waren wat onregelmatig en kreeg hierover een opmerking van de trainer. Het zou veel constanter moeten.

Maandag 17 februari

  • wegtraining: 23,30 km in 2h:10m:00s (5:35 min/km), 174 st/min
  • … afwisselend 4 minuten hardlopen, 1 minuut wandelen
  • … — 20,75 km hardlopen in 1h:44m:00s (5:01 min/km)
  • … — 2,56 km wandelen in 26m:00s

In feite liep ik de stukjes van 4 minuten gemiddeld op halve marathon tempo, zo’n 5 min/km. Op de helft voelde ik me al moe, net als in een wedstrijd, maar niet zo erg dat ik tegen het eind moest stoppen, zoals vorige week woensdag. De training begint effect te hebben.

∞∞∞

Ik krijg het idee dat ik deze run-walk-run methode voorlopig eens of tweemaal per week moet blijven doen, zodat mijn weerstand tegen afstand minder wordt. Nu heb ik nog een broertje dood aan de halve marathon afstand, omdat ik er zo slecht in ben. De start is goed, maar dan gaat het verkeerd in de laatste 10 km. Wellicht is de start tè goed en is dat het probleem.

Vroeger startte ik op het tempo dat ik de keer ervoor gemiddeld liep, omdat ik wist dat ik dat aan kon. Nu start ik eerder op het tempo dat past bij een tijd die ik zou willen lopen. Dat zou eenvoudig op te lossen zijn door meer wedstrijden te lopen, maar helaas laat mijn persoonlijke budget dit niet toe. Wedstrijden in de buurt zijn lastig te bereiken op zondagen (geen OV) en wedstrijden waar het OV wel komt op zondag zijn ver weg, waardoor ik veel reiskosten moet maken.

Omdat vaker lopen niet kan, moet ik iets verzinnen om het gebrek aan wedstrijden te compenseren, zonder mezelf kapot te trainen, noch interesse te verliezen door te veel saaie lange duurlopen. Ja, je zou elders kunnen lopen, zodat je verandering van omgeving hebt, ware het niet dat zoiets geld kost, precies de reden dat ik deze spagaat moet maken.

Ik denk dat de oplossing zit in de run-walk-run methode, die variatie in tempo biedt en het vooruitzicht van een lange afstand zonder echt de nadelen van lang achter elkaar hardlopen, omdat er geregelde wandelpauzes zijn, waardoor je even kunt bijkomen.

Wat ik op dit moment moet nog leren is dat ik in het begin wat rustiger moet lopen, zodat ik tegen het eind niet zo moe ben. Dat gaat al beter dan de eerste keer, toen ik rond de 18 km een wandelpauze van een minuut of tien moest inlassen. Een tempo aanhouden dat overeenkomt met het gemiddelde van de keer ervoor is wellicht het beste, net als in wedstrijden.

Een goed doel voor de komende tijd lijkt me om te proberen om aan de 24 km in 130 minuten te komen, dus nog zo’n 700 m verder dan ik nu kan komen, met hetzelfde schema van 4 minuten hardlopen en 1 minuut wandelen. Ik heb geen idee hoe lang het zal duren, maar als ik het bereikt heb, schakel ik over op 9 minuten hardlopen en 1 minuut wandelen en probeer 24 km in 2 uur te halen. Zodra ik dat kan zal het waarschijnlijk al zomer zijn.

Bedankt voor het lezen en loop ze!