Generale repetitie

In het kader van mijn wedstrijdvoorbereiding voor de halve marathon op 16 maart aanstaande liep ik 18 km op doorgaans gemakkelijk tempo, met 8 keer een korte versnelling (stride) tot submaximaal.

  • wegtraining: 18 km in 1u:43m:03s (5:44 min/km), 176 st/min
  • … 8 strides:
  • … — 80 m, max. 3:06 min/km, 212 st/min
  • … — 90 m, max. 2:55 min/km, 212 st/min
  • … — 80 m, max. 3:05 min/km, 209 st/min
  • … — 90 m, max. 2:53 min/km, 217 st/min
  • … — 130 m, max. 2:57 min/km, 216 st/min
  • … — 90 m, max. 3:05 min/km, 215 st/min
  • … — 100 m, max. 3:14 min/km, 215 st/min
  • … — 90 m, max. 3:34 min/km, 205 st/min

Het was warm en eigenlijk had ik iets te drinken moeten meenemen voor onderweg, maar ik vertikte het. Een zomertenue moest genoeg zijn voor temperaturen tot 17 graden. Helaas had ik al een droge mond na amper 2 km hardlopen, inclusief zo’n 1400 m inlopen (niet opgenomen) en liep ik de hele tijd met een licht dorstgevoel. De winter, voor wat het waard was als “koude” periode, is duidelijk voorbij.

Dat ik het sowieso kon volhouden kwam doordat ik het tempo makkelijk aan kon. Op geen enkel moment moest ik knokken om het tempo vol te houden, noch had ik problemen met het doen van de strides. Wel moest ik af en toe ongunstig lopen om uit te wijken voor fietsers op een smal fietspad of in een onoverzichtelijke bocht. Wie kan het deze fietsers kwalijk nemen? Het was een prachtige eerste warme zondagmiddag van het jaar! Je verwacht dan geen hardlopers tegen te komen.

Eenmaal thuis had ik een flinke dorst en was ik—ondanks dat ik geen problemen had onder het lopen—ook flink moe. Dat laatste verwijt ik aan de afstand en het aantal maal dat ik deze week gelopen heb, 84 km in 6 keer.

Volgende week gaat de afstand duidelijk minder worden, minder dan 60 km in totaal, inclusief de wedstrijd, zodat ik uitgerust aan de start kan verschijnen. Dat ik vandaag moe was na de training vind ik niet alleen verklaarbaar, maar ook een teken dat ik voeling met mijn lichaam heb. Mezelf opblazen in de wedstrijd (wat sommigen abusievelijk “verzuren” noemen) is minder waarschijnlijk.

Daar vertrouw ik dus maar op.

Bedankt voor het lezen en loop ze!