Heen en Weerloop april 2014

Dinsdag 1 april was de avondtraining vervangen door een uurloop, die bestond uit een half uur een bepaalde afstand lopen en dan in het resterende halve uur dezelfde afstand omgekeerd lopen (een heen- en weerloop). Ik had gisteren al besloten om mee te gaan met de groep van 5 min/km. Er waren hazen voor de tempo’s 7:30, 7:00, 6:30, 6:00, 5:30, 5:00 en 4:30 min/km. De te lopen afstanden waren daarom tussen de 8 en 13 km in het uur.

Toen ik om 18.30 uur op de atletiekbaan van Spado stond was het al aardig druk met lopers, fotografen en club bobo’s. Na een gezamenlijke warming-up door Harry Tieges en een uitleg door Rob Schmidt over wat er te gebeuren stond liepen we naar de start op de rotonde waar de Huijbergsebaan begint. Er waren daar wegwerkzaamheden, waardoor je af en toe over een meter zand moest lopen, maar verder niets vermeldenswaardig. De belangrijke kruispunten en een oversteekplaats waren voorzien van verkeersregelaars, zodat het veilig lopen was over een vrijliggend fietspad. Zover ik weet zijn er geen incidenten geweest.

Het was een heerlijke avond om hard te lopen. Een beetje warm was het wellicht, zodat het verstandig was om vooraf goed te drinken en wellicht drinken mee te nemen als je niet goed tegen de warmte kon. Mijn t-shirt en korte broek waren zeker niet uitzonderlijk; sommigen hadden zelf een singlet aan zonder last van kou te hebben.

De hazen van de 5 min/km groep liep de eerste kilometer een tikje te snel, maar na twee corrigerende kilometers op een tempo boven de 5 min/km ging het voor de rest van het uur op het juiste tempo. In het begin kon ik makkelijk volgen, maar na een half uur voelde ik toch dat ik wat uitgedroogd raakte. Dat maakte het tempo wat ongemakkelijker dan op de heenweg, maar zeker niet onmogelijk.

Het lopen in een groep (zo’n 10 lopers) viel een beetje tegen. In een wedstrijd doe ik het normaal gesproken maar enkele minuten en loop ik al snel weg van een groepje. Ik voelde deze keer duidelijk ook die aandrang, maar kon het vrij goed onderdrukken. Vrijuit lopen was er dus niet bij. Dat betekende dat ik af en toe met mijn voet op iemands hiel zat of met mijn arm tegen iemands arm. Ik vrees dat het er allemaal bij hoort.

Tegen het eind begonnen we mensen voorbij te lopen die waren afgehaakt van hun groep en op de laatste kilometer moesten we groepen inhalen die er duidelijk langer over zouden doen dan een uur (gezien hun snelheid). Ik liep een paar meter vòòr op onze groep bij de finish (het startpunt) en kon hierdoor exact in 60 minuten mijn knopje indrukken.

Ik dacht dat we meer dan 12 km hadden gelopen, maar dat bleek achteraf niet zo te zijn. De weg heen was 6050 m en de weg terug 5980 m, zodat ik in totaal 12030 m had afgelegd in 60 minuten rond. Dat 70 m verschil tussen heen en terug is normaal, omdat je in een groep nooit in een ideale lijn zit en de kortste afstand aflegt (dat is een nadeel van in een groep lopen; een voordeel is dat je kunt blijven aanhaken als je het zwaar hebt onder het hardlopen).

Parcours Heen en Weerloop op 1 april 2014

  • 12,03 km in 1u:00m:00s (4:59 min/km)
  • … tempo’s per km:
  • … — 4:48, 5:05, 5:06, 5:04, 4:59, 4:52 min/km
  • … — 5:00, 5:04, 4:57, 5:00, 5:02, 4:56 min/km

Kortom, een geslaagde training en voor herhaling vatbaar.

Als alles goed gaat, wil ik de volgende keer meedoen met de 4:30 min/km groep. Deze keer was die groep nog te snel voor mij, maar ik hoop door gewicht te verliezen en gericht te trainen sneller te worden.

Bedankt voor het lezen en loop ze!