Kleine dingetjes anders doen

Het verliezen van lichaamsgewicht lukt nog niet zo goed. Ik denk dat de reden is dat ik over het algemeen te extreem (lees: te lang) train en daardoor niet genoeg tijd heb om te herstellen. De constante vermoeidheid leidt vervolgens tot slecht slapen en niet echt minder eten dan ik nodig heb voor mijn dagelijkse behoefte (waardoor ik niet afval).

Tot de zomervakantie ga ik daarom geen lange afstanden meer doen, tenminste, niet in wedstrijdvorm. Natuurlijk blijft er een wekelijkse lange duurloop, midweeks, want ik wil in het najaar weer halve marathons lopen.

Enfin, ik kan nu weer ervaren hoe het is om ruim binnen het uur weer thuis te zijn van een training, in plaats van anderhalf uur erop uit te trekken, 4 tot 6 keer per week. Ik vermoed ook dat ik de training wat sneller zal gaan uitvoeren.

Woensdag 2 april

  • 4,75 km in 28m:45s (6:03 min/km), 166 st/min

Ik wilde deze keer op de 5 km onder de 23 minuten lopen, maar ik voelde nog te veel vermoeidheid de training van gisteren (uurloop 5 min/km). Bovendien was het erg verwarrend om het tempo volgens de voetsensor (en mijn gevoel) op 4:22 min/km te zien staan en volgens de GPS 5:05 min/km te lopen. Iets zegt me dat het aan een slechte GPS ontvangst lag.

Na twee kilometer van die onzin was ik het zat. Ben verder gedribbeld/gewandeld naar huis.

De volgende keer alleen op voetsensor, want aan GPS op deze route heb ik niks.

Donderdag 3 april

  • 21,16 km in 1u:58m:08s (5:35 min/km), 178 st/min
  • … inlopen 12 km in 1u:09m:57s (5:50 min/km)
  • … duurloop groep 9,16 km in 48m:22s (5:17 min/km)

Lange duurloop, gedeeltelijk meegelopen met de loopgroep (ca. 45 minuten). Toen ging het even snel (5:17 min/km). Ze lopen namelijk over 10 dagen een marathon in een havenstad, waarvan je wellicht gehoord hebt, Rotterdam. Streeftijd tussen de 3 en 3,5 uur. Te straf voor mij om te volgen. Ik was duidelijk het “anker” van de groep en haakte na pakweg 6 km af omdat ik gewoon niet meer kon volgen.

Vrijdag 4 april

  • 4,48 km in 24m:08s (5:24 min/km), 180 st/min

Ik heb al jaren last van pijnlijke voeten onder het hardlopen, vooral bij lange afstanden. Ik had vorige week bij de lokale Run2Day nieuwe schoenen gekocht en ben ermee terug gegaan, omdat ze bij een testloop zaterdag zo’n pijn aan de zolen deden.

De winkeleigenaar stelde voor om een verhoging onder de voetbogen te plaatsen (onder de inlegzooltjes), omdat hij vermoedt dat de voet ingezakt is en dat dit in combinatie met mijn vrij zware looptechniek op de voorvoet een beknelling van de zenuwen oplevert, wat leidt tot pijn.

Vandaag heb ik dus 4,5 km hardgelopen met de aanpassing aan de nieuwe schoenen en terwijl ik zaterdag met pijnlijke voeten thuiskwam, had ik deze keer geen centje pijn. Ik ben matig optimistisch, maar realist genoeg om het nog wat meer tijd te geven voordat ik een mening vorm.

∞∞∞

Bedankt voor het lezen en loop ze!