Stug blijven doorgaan

Ik wil iedereen die mij succes gewenst heeft met mijn resultaat op de Bergse Monumentenloop van afgelopen zondag via deze weg hartelijk danken. Zowel online als in het “echte leven” kreeg ik veel bewondering voor de goede kant die ik schijn op te gaan met het hardlopen.

Toch gaat het leven door en zo de training. De dag erna gingen de schoenen weer aan en twee dagen erna deed ik een intensieve trainingsloop in Steenbergen, op de Kassenloop aldaar, samen met ruim 200 anderen, waaronder veel van de mensen die ik ken via Spado. De penningmeester van Roparunteam “Door Dik & Dun” zal vast in diens nopjes zijn met zoveel sponsorgeld (5 euro per inschrijving, volledig bestemd voor het goede doel).

Maandag 21 april

  • bostraining, herstel: 8 km in 44m:32s (5:34 min/km), 178 st/min

Ik voelde me niet moe of stijf van de dag ervoor (10 km wedstrijd), maar voor de zekerheid toch maar een rustige training, met in de laatste kilometer 5 versnellingen op gevoel en voor de souplesse. De route was hetzelfde als vorige week maandag. Wat blijkbaar werkt, dat doen we dan maar vaker.

Dinsdag 22 april

  • vervoer: 12,47 km fietsen in 42m:15s (17,7 km/u)
  • trimloop: 5,05 km in 22m:41s (4:29 min/km), 192 st/min
  • … tempo’s per km:
    4:36, 4:32, 4:33, 4:23, 4:24 min/km
  • vervoer: 12,18 km fietsen in 45m:36s (16,0 km/u)

Normaal vermeld ik het vervoer naar de wedstrijd of trimloop niet erbij. Deze keer had het echter invloed op mijn prestatie. Ten eerste volgde ik de kaart en routebeschrijving volgens Apple Maps, welke mij compleet verkeerd stuurde, omdat er een snelweg in aanleg tussen zat en ik moest omrijden. Verder dacht ik bij de terugweg een kortere route te weten, maar verdwaalde enigszins, waardoor ik bijna net zo lang onderweg was, qua afstand en tijd. Bij thuiskomst was ik behoorlijk moe.

Bij het inlopen, omstreeks 19.00 uur, voelde ik al de typische stijfheid die ook triatleten en duatleten kunnen ervaren tijdens de overgang van het fietsen naar hardlopen. Via oefeningen kon ik een deel eruit halen en genoeg souplesse terugbrengen voor een 5 km, maar snel zou het zeker niet gaan. Toch viel het mee, achteraf kijkend naar de tempo’s per kilometer. Voor mijn gevoel ging de eerste kilometer tergend langzaam, net als de laatste. De cijfers zeggen wat anders: redelijk vlak gelopen. Ik was in elk geval blij dat ik de laatste 2 kilometer nog in de buurt kon komen van mijn 5 km tempo van ruim een week daarvoor. De finish (laatste 100 m) ging in 3:30 min/km, gemiddeld, zoals je mag verwachten.

De uitvoering was die van een testloop, bijna net zo snel als een wedstrijd, maar een tikje langzamer, zodat het risico op acute blessures gering is, maar de invloed op het lichaam bijna net zo intensief.

Na de finish heb ik nog gekeken naar de finishende mensen uit mijn loopgroep en na het omkleden op de fiets terug gegaan naar huis, met in de eerste kilometer nog bemoedigende woorden toeschreeuwend aan mensen uit mijn loopgroep die aan de 10 km meededen.

∞∞∞

Omdat ik deze week twee intensieve sport “dingen” gedaan heb, kan ik eigenlijk niet anders dan het vandaag weer rustig aan doen en een hersteltraining uitvoeren. Van de andere kant, donderdag is er weer een intervaltraining in plaats van de gebruikelijke lange duurloop op tempo die ik de laatste weken deed. Terwijl regelmaat het beste is, moet je soms zaken aanpassen aan de werkelijkheid. Wees geen slaaf van je schema, noemen ze het geloof ik.

Bedankt voor het lezen en loop ze!