Tikje te veel gedaan

Het hoofddoel voor dit jaar is op een gezonde manier gewicht verliezen. Dat was de reden om afgelopen vrijdag een duurloop te doen, eentje van 17 km, om aan de 60 km per week te komen. Normaal gesproken geen probleem, omdat ik zo’n duurloop op donderdag had gedaan. Mijn vrees dat de Kassenloop te veel zou zijn lijkt terecht te zijn. Ik had beter mijn intervaltraining op dinsdag kunnen doen. Een goede les voor de volgende keer.

De benen voelden daarom wat loom vanmorgen. Na drie kilometer hardlopen ging het wat beter en daarom probeerde ik vanaf dat punt te versnellen naar wedstrijdsnelheid (4:18 min/km) over twee kilometer. Bij de zesde kilometer zou ik dat dan een kilometer proberen vast te houden. Het lukte niet. Al vrij snel daalde de snelheid en gemiddeld over die kilometer kwam ik uit op 4:28 min/km. Mijn benen waren ook wat verzuurd. Normaal verzuur ik niet bij zulke snelheden. Ik was daarom nog niet voldoende hersteld.

  • 8,31 km in 45m:10s (5:26 min/km), 182 st/min
  • … 6e kilometer in 4:28 min/km, 190 st/min

zie ook: Garmin Connect

De rest van de dag zal ik het rustig aan doen en met extra rekoefeningen proberen om de vermoeidheid uit de spieren te halen. Ondanks alles, blijf ik bij mijn plan om gemiddeld 4:18 min/km te lopen op de 5 km, maar zwaar zal het zeker worden.

Sommigen stelden dat ik een paar dagen rust had moeten nemen, maar dat is mij in het verleden heel slecht bevallen en hoogstwaarschijnlijk de reden dat ik begin 2013 weer aangekomen was tot 96 kg. Het is voor mij beter om regelmaat te hebben, ook al betekent dat dat ik nooit echt maximaal zal presteren. Ik vind mijn gezondheid belangrijker dan (marginaal) betere resultaten in wedstrijden. Dat is een keuze die ik maak.

Bedankt voor het lezen en loop ze!