Rustig uitlopen

Hoe verwerk je een wedstrijd waarin je voluit bent gegaan? Ten eerste ga je op tijd naar bed, zodat je in elk geval goed uitgerust bent. Ten tweede ga je niet stil zitten, maar loop je rustig de beentjes los in een herstelloop. Met “je” bedoel ik uiteraard “ik”. Dit weblog gaat immers over mijn hardloophobby; het is een experiment van één.

Het begint traditie te worden dat ik als herstelloop een heen en weer loop kies, in plaats van een vast rondje door het bos. Dit betekent dat het makkelijk is om een vaste tijd te lopen, in plaats van dat je ofwel tijd tekort komt en langer moet doorlopen, danwel afstand tekort komt en voortijdig moet stoppen. Een uur lopen is een uur lopen. Dit is ook handig als je een lange duurloop van 3 uur wilt doen in de marathonvoorbereiding.

Maandag 30 juni

Laatste dag van de maand. Ik was blij dat ik rustig mocht lopen, zodat ik mijn lichaam rust kon gunnen. Om de stijfheid enigszins te minderen had ik eerder op de dag al twee uur gefietst op laag verzet (zo’n 16 km/u) op de stadsfiets. Stijfheid was er dus niet, wel algehele vermoeidheid. Na een paar kilometer hardlopen was dat gevoel weg en moest ik oppassen dat ik van mijn training geen wedstrijd maakte. Het richttempo was 5:25 min/km of langzamer. Tegen het eind was het een stuk sneller…

  • uurloop in het bos: 11,16 km in 1u:00m:01s (5:23 min/km), 186 st/min
  • Garmin Connect

Wat me opvalt is dat ik nog steeds last heb van (vr)eetbuien. Onwillekeurig eet ik te veel op een dag. Wellicht dat de 74 km van vorige week iets aan de vele kant was en dat ik beter de afstand voorlopig wat lager kan houden. Het doet me denken aan februari/maart dit jaar, toen het ook maar niet lukte om af te vallen, ondanks (of juist: door) de vele kilometers per week.

Vanavond staat er een baantraining op het programma. Voor de maand juli gaan we weer wat anders trainen. Voor elk wat wils, zullen we maar zeggen. Voor vanavond en volgende week dinsdag:

  • baantraining
  • … 2000m snel P 6′
  • … hierna 3 series, seriepauze 300m
    500-400-300 met 100m pauze

De (geschatte) tempo’s die horen bij mijn niveau/groep zijn als volgt:

  • 300 m in 1’09” (3:50 min/km)
  • 400 m in 1’36” (4:00 min/km)
  • 500 m in 2’00” (4:00 min/km)

Wat kan nu 2000 m snel betekenen? Voor 1000 m staat er 4’13”, wat overeenkomt met 42 minuten op de 10 km. Mijn schatting is dat “snel” een tijd inhoudt tussen de 8’30” en 8’40”, zeg maar het wedstrijdtempo op de 10 mijl voor iemand die 42 minuten loopt op de 10 km.

Enfin, we krijgen het vast te horen als de trainer ons uitlegt wat de bedoeling is.

Bedankt voor het lezen en loop ze!