Uurloop in tweevoud

Het verliezen van gewicht is gelukt. Wel, soort van gelukt. Ik ben in elk geval 3 kg lichter dan een week geleden. Dit is nog steeds 3 kg overgewicht en 4 kg meer dan wat ik vòòr de zomervakantie te torsen had. Ik blijf werken aan het gewicht via letten op wat ik eet en veel kilometers maken. Natuurlijk blijf ik wel slim trainen, in de zin dat ik voorafgaand aan wedstrijden mijn rust neem. Dat compenseer ik weer door iets meer te lopen in de dagen weer daaraan voorafgaand. Dat laatste gebeurde dus vorige week en de eerste twee dagen van deze week.

Maandag 1 september

Aangezien ik even geen snelheidswerk wil doen, moet ik enigszins variëren in de afstand in mijn trainingen om diverse trainingsprikkels te geven. Deze keer deed ik daarom een rustige duurloop van anderhalf uur.

  • duurloop bos: 14,79 km in 1u:28m:14s (5:58 min/km), 142 bpm (62% WHR), 182 st/min
  • Garmin Connect

De vermoeidheid begon op te spelen, net na het 10 km punt, waardoor ik in een “mentale dip” terecht kwam. Gelukkig was het na zo’n 2 km door ploeteren over en kon ik enigszins opgelucht eindigen. Dit soort ups and downs zijn volgens mij normaal in wedstrijden. Ermee leren omgaan in de training lijkt me niet verkeerd; het vergroot de mentale weerbaarheid.

Dinsdag 2 september

Vandaag de grote dag, met wel liefs twee keer een uurloop, één ’s-morgens en één ’s-avonds. Helaas kreeg ik tussendoor last van mijn rechter achillespees, waardoor ik wat extra oefeningen moest doen om dit er uit te halen. Dit betekent dat ik het woensdag rustig aan moet doen (ik had oorspronkelijk nog een duurloop in gedachten) qua hardlopen (of wandelen).

De eerste uurloop was met iemand van de organisatie, als een soort parcoursverkenning. De tweede was de “officiële”, met de loopgroep en anderen die zich bij ons aansloten (zie gisteren).

’s-Morgens:

  • eerste uurloop: 9,76 km in 59m:03s (6:03 min/km), 131 bpm (54% WHR), 182 st/min
  • Garmin Connect

’s-Avonds:

  • tweede uurloop: 11,26 km in 1u:00m:17s (5:21 min/km), 143 bpm (62% WHR), 186 st/min
  • Garmin Connect

De tweede uurloop was uiteraard de belangrijkste, qua training. Als ik niet zo moe geweest was en komend uit een blessure, had ik aangesloten bij de groep van 5 min/km. Zoals het nu was, koos ik wijselijk voor de groep die gehaast werd op 5:30 min/km. Omdat de instructie vooraf was dat de hazen het tempo bepalen, lette ik totaal niet op de tijd (wel, natuurlijk wel bij het keerpunt en bij het eindpunt, maar niet onderweg), zodat ik vrijuit kon lopen.

Blijkbaar ging het ietsjes te snel (9 s/km), maar ik kon het makkelijk hebben. De sfeer was ontspannen en de omstandigheden aangenaam. Dit was een goede manier om je dinsdagavond te besteden in de nazomer. De lopers waren over het algemeen zeer positief en zover ik weet verliep alles gesmeerd.

Natuurlijk zijn er altijd mensen die klagen, maar ik denk dat dat meer lag aan het kiezen van de verkeerde groep. Omdat dit geen wedstrijd is, maar een training, kies je beter een tempo dat 30 s/km trager is dan wat je voor een wedstrijd zou kiezen. Lopers die bijv. 50 minuten over een 10 km doen, kiezen beter 5:30 min/km als ze een beetje aangename ervaring willen hebben.


De eerste twee dagen van september waren een wervelwind van ervaring en emoties. Ik kan hierop teren tijdens de vijf dagen waarop ik het nu heel rustig aan ga doen. Zo kan ik (hopelijk) aanstaande zondag uitgerust en goed voorbereid aan mijn 10 mijl beginnen.

Bedankt voor het lezen en loop ze!

P.S. Sorry voor de obsessie voor de Tilburg Ten Miles in mijn berichten. Het is een belangrijke wedstrijd voor mij op dit moment om naar toe te leven.